Празник на плодородието събра малки и големи на пазара в Русе

  • 03 октомври 2015, 13:26
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5eec8cb8 d73e 21a5

Днес  на Централния пазар в Русе се отбеляза Празника на плодородието. Организатори на събитието са "Общински пазари" и oбщина Русе.


„Както обещахме миналата година, превръщаме този празник в традиционен и тази година се събираме тук, за да отбележим  плодородието на есента“, сподели управителят на "Общински пазари" – Русе Кунчо Кунчев. На събитието присъства и кандидатът за втори мандат като кмет на Русе Пламен Стоилов.


Изпълняващият длъжността кмет инж. Димитър Наков поздрави всички русенци и гости на нашия град с празника. Той изказа своя дълбок поклон към всички земеделци, които ни даряват с плодовете на майката земя и поддържат жива традицията на българина в производството на земеделската продукция.


„Похвална е амбицията на този ден да се обвърже земеделското производство с народното творчество, което винаги е вървяло ръка за ръка през годините и ни е запазило като народ в нелеките времена от историята ни“, допълни инж. Димитър Наков. Той пожела на всички да се насладят на продуктите, които са изложени, а после приятна консумация в приятна компания.


Представени бяха био производители на хляб, сирена, вина, мед, плодове и зеленчуци, както и посетителите имаха възможност да се насладят на кулинарна изложба базар за дегустиране на познати и непознати изкушения по стари русенски рецепти, творци на карвинг свещи, бижута, рисувано стъкло и витражи.


Децата от сдружение „Еквилибриум” изложиха дарове на своята билкова градинка и предложиха ароматни и истински билки, а за най-малките имаше много музика, игри  и демонстриране на етно обичаи.


Специален  гост  бе  ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци” при читалище „Искра 1893” с. Паламарца, община Попово. Ансамбалът представи постановката „От Великден до Димитровден”. Участие вземе и групата за автентичен фолклор „Красенски кехлибар”, която представи  характерни за района обичаи и песни, свързани с плодородието. Децата от Детска вокална група „Слънце” се включиха с изпълнения, отново посветени на празника и участие взе Пресияна Димитрова, ученичка в СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, която е извоювала отличия, награди и призове у нас и в чужбина.