Преброиха над 400 опасни сгради в Пловдив

  • 04 октомври 2014, 09:23
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 542fbc583bf99

Над 400 са опасните сгради, които бяха преброени в Пловдив. Точният им брой е 469, като само в Стария град те са 22. Проверката обхваща район "Централен", където са съсредоточени повечето стари къщи и постройки на възраст повече от век, предаде репортер на kmeta.bg.


Има опасност къщите,които са в най-лошо състояние да се срутят, обяви кметът на района Георги Титюков и уточни, че тов са постройки в архитектурния резерват. Извън Стария Пловдив опасните домове са стабилни, но се нуждаят от ремонт на фасади, тераси или допълнително укрепване, което е задължение на стопаните. По заповед на Тютюков на всички собственици са връчени предписания да отстранят проблемите. Частичните ремонти касаят поправка и на покривите.


За старта на тези ремонти е даден срок от три дни. Ако сградите се нуждаят от реконструкция, срокът е между три и девет месеца. Освен това зависи и от това дали сградата е паметник на културата, тъй като в този случай е нужно съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство. "Най-големи проблеми има със сградите, които имат много собственици. Обикновено повечето от тях са в чужбина и е много трудно да бъдат открити и да се организират, за да стегнат имотите си", коментира Георги Титюков. Проблемът със съсобствеността касае най-вече къщите в Стария Пловдив,част от които са рухнали, а за други тази опасност предстои.


Тази година Община Пловдив ремонтира седем къщи


Седем от най-красивите възрожденски къщи в Стария Пловдив ще бъдат върнати към нов живот. Благодарение на амбициите и желанието на градската управа в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив" да спасят автентичните постройки, които с годините стават все по-малко в уникалния архитектурнен резерват. В списъка за ремонтите, укрепването и реставрацията тази година са къща-занаятчийско ателие на ул. "Стръмна", къща-реставрационно ателие на ул. "Цанко Лавренов", още една къща на ул. "Цанко Лавренов", изключително красивата къща "Недкович",която се издига на същата улица, бижуто на Стария град аптека "Хипократ" на ул. "Съборна" и Балабановата къща на ул. "Константин Стоилов".


Продължава и ремонта на къща „Клианти”. До един обектите са от национално или местно значение. Общото помежду им е още, че повечето са сред малкото запазени с оригинален материал в тях. Лично кметът на Пловдив Иван Тотев обяви официално старта на ремонтните дейности, които ще бъдат извършени във възрожденски постройки.


Сумата, която Община Пловдив ще инвестира в тези ремонти, е 250 хил. лв. с уточнението, че ателието на ул. "Стръмна" се реконструира и с още 300 хил. лв. по програма "Красива България". Всяка една от къщите е различна и уникална по своему затова ремонтите, които ще се извършват за заличаване следите на времето, са различни, обясняват архитектите от ОП "Старинен Пловдив" Виолета Раева и Константина Пехливанова.


Къща "Недкович" може да падне


От спешно укрепване се нуждае и друга автентична къща – „Недкович”, също включена в списъка за ремонтите. Тя е паметник от национално значение,който има нужда от цялостна реставрация, но най-вече от конструктивно укрепване. Въпрос на време е да падне, ако не се предприемат стъпки в тази посока, коментират архитектите на „Старинен Пловдив”. Уникалните в нея са таваните с художествено изписване, които са паднали и за тях също се търсят средства за реставрацията им.


По стените на дома пък има красиви медальони с изписани в тях флорални мотиви и геометрични фигури, както и рисунки, за които се предполага, че собственикът е поръчвал на художник след като е пътувал по света и е харесвал някое място. „Опасността къща „Недкович” да падне е голяма, но преди това съществува опасността от загубване на изключително голямо количество оригинал - стенописи, които не присъстват във всяка къща и не навсякъде са толкова ценни. Поръчано е да се набележат стъпките на конструктивния проект, какво да включва и каква последователност да се следва. Чакаме от държавата и общината помощ”, сподели арх. Раева.


Нужна е банка специалисти за резервата


Според архитект Раева и архитект Пехливанова е добре да има банка специалисти – майстори и експерти по строителството, ремонта, реставрацията и консервацията на къщи, каквито преобладават в Стария Пловдив. Причината е, че вече или няма като старите майстори или е невъзможно хората, собственици на къщи в архитектурния резерват, да ги открият. Така попадат в положение на невъзмоност да ремонтират качествено домовете си. Искам да се върне някогашният филиала на Института за паметници на културата, който разполагаше с пълно комплектоване на специалисти по изпълнение, проектиране и художествена реставрация, коментира арх. Виолета Раева.


Така по думите й хората преди са знаели къде да потърсят нужните им експерти, за да направят ремонт. Днес не всеки изпълнител може да направи необходимото, за да се запази оригинала и се стига до парадокси, когато се вземат дори решения за събаряне на старинните сгради, защото е по-лесно да се направи нова къща, вместо да се ремонтира старата. „Хората трябва да се научат да виждат красотата на тези сгради.


В автентичното е красотата на къщата. У всеки трябва да се възпитава уважение към наследството и тогава няма да се стига до недомислия дали да подменим калдъръма с изкуствен камък или с асфалт може би - имаше и такива идеи, за да може жените с токчета да си ходят спокойно”, коментира арх. Раева.


„Това няма да е вече Старият град. Накрая може да се окажем ограбени от наследството си и да се чудим какво стана и кой го позволи. Така че трябва изключително деликатно да се действа, защото абсолютно всяка намеса е необратима. Нещо, като се унищожи, колкото и да го връщаме, то не е същото. Не можем да си създадем наследство след това”, допълва колегата й арх. Пехливанова.


Експертите искат помощ от държавата за старите къщи


Експертите от „Старинен Пловдив” са на мнение още, че отреагирането навреме при възникнал проблем със старите къщи в архитектурния резерват е нещо много важно. Ако не се действа навреме, възстановяването е много мъчително, коментират архитектите Раева и Пехливанова. Тъй като обаче всичко е свързано с финанси според тях е добре държавата да помага на собствениците.


По думите им при последното преброяване на необитаемите къщи в Стария Пловдив се е оказало, че са повече от 35. Необитаеми не означава, че всичките са пред рухване, но ако човек не живее в една къща, това е нейната съдба, казват още специалистите. На мнение са, че общината и държавата могат да помагат по някакъв начин за ремонтите на частните собственици, особено там, където собствеността е обща и институциите могат да поемат инициативата. Смятам, че е справедливо, така както ние имаме различни изисквания към собствениците на старинни къщи и те не могат да сложат дори керемиди по свой избор, и те да имат право на някаква помощ и преференции, казва арх. Раева.