Председателят на "Екогласност": Велинград е заплашен от екологична катастрофа

  • 17 ноември 2014, 15:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5eb762145f

Планираме гражданско неподчинение, в случай, че бъде дадено разрешение за работа на волфрамовата мина в местността "Грънчарица" край Велинград. Това заяви Емил Георгиев, председател на "Екогласност", пред агенция "Фокус".


"На 27 и 28 ноември във Велинград ще има обществено обсъждане. Вече върви подписка "против" и доколкото имам информация в нея са се подписали около 5000 души. Ако хората се изкажат против добива на волфрам, ще изчакаме становището на Регионална екоинспекция. Ако Експертния съвет одобри това инвестиционно предложение, ние ще го атакуваме в съда и ще организираме гражданско неподчинение. Преди няколко години в Меричлери се замърси питейната вода от един минерален извор, в резултат на добив на варовик. Имаме горчив опит, защото тези добивни дейности доведоха до това нещастие на хората. А във Велинград има над 80 минерални извори за това опасенията ни стават още по-големи", обясни Георгиев.


 

Той подчерта, че позицията му е подкрепена и от това, което е научил след проведените си консултации с експерти. Според тях има предпоставки за екологична катастрофа.


"Ние не сме против бизнеса, но искаме той да не вреди на природата. До сега никой не е отговорил на въпроса къде ще се депонира рудната маса, която ще остане при добива на волфрам. Не е ясно какъв ефект ще имат сътресенията при добивната дейност, защото Велинградския район е сеизмичен. Не е ясно и какво ще се случи с инфраструктурата, защото ще се превозват огромни количества руда, мисля по 9 курса на час. За това ще атакуваме по съдебен ред разрешението, ако бъде дадено, а след това ще организираме и гражданско неподчинение" - завърши Георгиев.