Прехвърлиха 58 дка гора за строителство ГКПП Рудозем-Ксанти

  • 15 юли 2016, 07:48
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 9516 de0a

58 декара горски площи са прехвърлени на област Смолян за строителство на Граничния контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти със заповед на земеделския министър Десислава Танева. С тази стъпка фактически се приключват процедурите по промяна на предназначението на горския фонд за бъдещия граничен пункт.


„Имам една много хубава новина, която ми се иска да споделя и да благодаря на министъра на земеделието и храните г-жа Десислава Танева и на Изпълнителна агенция по горите за това, че днес ние получихме необходимите документи за промяна на предназначението на площадка за граничния пункт при Рудозем. Това на практика ни отваря възможността да придобием земята в най-кратки срокове. Това е и последното препятствие, за да обявим поръчката за строителство на пункта“, обяви в четвъртък областният управител Недялко Славов по време на церемонията по освещаване на новата сграда на ЮЦДП в Смолян.


В края на май Славов подписа договор за изработване на технически инвестиционен проект за ГКПП Рудозем – Ксанти с ЕТ „Панарх - Емилия Агайна“.
Според подписаната спогодба между България и Гърция през пункта ще преминават леки автомобили, автобуси и товарни автомобили. Предвиждат се четири ленти в едната и четири в другата посока като ще се извършват съвместни гранични проверки на преминаващите лица и МПС.


При вчерашното си посещение в Смолян земеделският министър Десислава Танева съобщи, че от понеделник държавните горски предприятия в цяла България ще обявят процедура за изкупуване на дребни по размер - до 5 хектара горски територии, собственост на български физически лица, които не са били предмет на замяна. Целта е комасиране на горските територии и тяхното охраняване. По думите й това са горските територии, върху които най-често се провеждат незаконни голи сечи.
„Това, което правим, е да увеличим държавната горска територия като я комасираме, охраняваме и стопанисваме така, както трябва“, посочи още Танева. Бюджетът, предвиден за тази дейност от всички горски предприятия, е в размер на близо 700 000 лева.


Правилата за тази процедура вече са качени на сайта на МЗХ.
„Всеки собственик ще може да предложи цена. След това ще има предварително класиране, при което с предимство ще се ползват по-малки имоти - до 2 хектара. С предимство ще се ползват тези горски имоти, които са в съседство с държавна гора с цел комасация. След това ще има значение и цената. Според интереса ще преценим обемите за този вид дейност за следващата година и според финансовите резултати, с които ще приключат предприятията“, допълни министър Танева.