Прелести

  • 13 октомври 2012, 16:20
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a065c7a8c15

Смолянски езера


Смолянските езера се намират на левия склон на долината на река Черна и на север под Орфеевите скали и връх Снежанка. Езерата са пръснати навсякъде по цялата долина, от Орфеевите скали до самия Смолян. Езерата са образувани в тилни понижения на голямо свлачище, резултат от контакта между риолитните скали и постилащите ги водоупорни палеогенни седиментни скали. В миналото езерата са били около 20 на брой, но днес добре оформени са 7 езера, другите са се превърнали в блата. През пролетта и есента на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца.


Други езера са превърнати в рибарници. Първото езеро е в края на Смолян, в ляво от пътя за Пампорово и Пловдив – Керяновия гьол (известно още като Платеното). В долния си край то е преградено изкуствено и така се е получило едно от най-големите по размери езера. Точно над него, на 50 метра върху пътя, в долния край на поляните се намира друго по-малко езеро – Милушевия гьол. По-нагоре покрай самия път за Девин, под квартал Езерово е разположено третото езеро – Силажа. В долния си край има малко островче обрасло буйно в тръстика. Тук има удобни места за къмпингуване и риболов. Малко по-нагоре по пътя на големия завой е другото езеро – Османовия гьол.


Около него има още две-три по-малки езерца, но през лятото някои пресъхват. Още по-нагоре, по пътя за хижа “Смолянски езера” и след това в дясно, се намира може би най-голямото по площ езеро – Лагера. Тук също има удобни места за къмпингуване и риболов. Най-красиви са последните три езера. Те са разположени най-високо под самите скали. Малко след отклонението за хижа “Смолянски езера” по пътя за лифта вдясно се намира Тревистото езеро.


Около 30% от площта му е заета от торфен пласт дебел 1 метър, на който през лятото растат буйни треви. На 6 метра от Тревистото езеро се намира Бистрото езеро. Двете езера са свързани с речен ръкав, който минава между многото струпани камъни между двете езера. Бистрото езеро е може би най-красивото езеро, във водите му се оглеждат вековните смърчове на източния му край, а в другия край на езерото са пръснати като малки острови големи камъни. Езерото е дълбоко не повече от 1 метър, дъното ясно се вижда през кристално чистите му води. В долният край на езерото има изкуствен насип, по който минава туристическия път за х. Студенец.


Малко по-надолу по поляните, на около 200 метра под езерото, има изворче, чийто води най-вероятно идват от езерото. Местна легенда разказва че навремето един овчар загубил овцете си в езерото, понечил да ги спаси, но те потънали и никога повече не ги видял. Хвърлил овчарската си гега в езерото и си тръгнал. След известно време хора, които работили покрай реката до село Бостина, сега квартал на Смолян между кв. Устово и село Соколовци, в близост до извора “Хубча”, намерили в реката гегата на този овчар.


Учудването било голямо, езерото е на разстояние над 20 км. от извора, през много планини и поляни, било необяснимо за тях как гегата е могла да дойде дотук. Оттам възникнали много предания и легенди за Смолянските езера. Много по-късно учени направили опит – пуснали в горните езера зелена боя – след няколко дена боята се появила при тепавицата в Бостина. Заключението било, че в земните недра има връзка между Езерата и изворите в околността на Бостина. Най-горното езеро – Мътното езеро се намира на 200 метра от Бистрото и Тревистото езеро. До там води стръмна пътека, която започва от пътя, който е между двете езера.


При изкачването си към най-горното езеро туристите трябва да внимават – има опасност от падащи камъни. След кратко изкачване по широката и стръмна пътека изведнъж изниква езерото. Гледката е впечатляваща, езерото е закътано в гъстите смърчови гори непосредствено под скалите. Светлината трудно достига до него през високите смърчове, водите на езерото са сякаш тъмни и черни, оттам е и името му – Мътното . Това е най-дълбокото от всички езера – 4,5 метра.


Eкопътека “Каньона на водопадите”


В западния край на гр. Смолян на изхода от кв. Средок има малка табелка сочеща към резерват „Сосковчето” - екопътека Каньонът на водопадите. Най-горната й точка е на около 1800 м. надморска височина, а денивелацията й е около 700 м. Самият каньон е изграден от риолитни скали, които поради своята твърдост не са се поддали на въздействието на водата и така са се образували големи прагове и спускащи се по тях бистри планински водопади. Пътека върви срещу течението на реката и изкачвайки се нагоре преминава през редица водни каскади, които образувт система от малки и средни водопади преливащи един в друг. Пътеката се вие през гората като метални и живописни дървени мостчета прехвърлят Еленска река, ту отдясно, ту отляво , редуват се с кътчета за отдих и места за пикници.


Смърчови дървета пък я обграждат, докато тя се провира покрай скални блокове, наречени Редените камъни, които природата е извайвала милиони години. Част от тях наподобяват амфитеатър, а други са като пирамиди и кули. Екопътеката е уникална, защото минава през резервата „Сосковчето“, разкривайки природните феномени и биологичното разнообразие на защитената територия. Вървейки по пътеката, можете да видите как се препича върху някоя скала саламандър. Естествените обитатели на резервата „Сосковчето“ са мечката, глухарът, дивата коза, сърната, както и много специфични разстителни видове.


Екопътека "Невястата"


Екопътеката е с дължина около 900 метра. Води до едноименната скала Невястата (Соколица, Турлука), която е един от символите на Смолян. Пътеката ще откриете лесно. Началото й е на двайсеттина метра от шосето Смолян - Пампорово (приблизително по средата). Ще го разпознаете по арката на входа за манастира "Св. Пантелеймон". Пътеката е удобна, широка и плавна, на места е подсигурена с дървени парапети. Минава се през живописни кътчета -странни изсечени скали, потънали в здравец, мъх и папрати. Мирише приятно на смола. Екопътека "Невястата" предлага отлични условия за любителите на силни усещания - изкуствена стена за катерене с височина 10.5 и ширина 6 метра с различни по трудност маршрути, Viaferrata (железен път) с два маршрута, маршрути за скално катерене, алпийски тролей с дължина 100 и денивелация от 30 метра.


Разполага с 3 панорамни площадки с изглед към град Смолян , 3 беседки с маси , където може да похапнете и да се насладите на прохладата на вековна смърчова гора, сред зеленината на дърветата е разположена детска площадка. За скалата "Невястата" съществуват редица легенди. Една от тях разказва, че смолянска девойка, изгора на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена от местния турски владетел. Тя се съгласила, но пожелала преди сватбата да погледне за последен път родното си място. Отскубнала се и се хвърлила от скалата. От тогава нарекли скалата “Невястата”.


"Чинара"


Една от природните забележителности на Смолян е Вековното дърво – «Чинар»(Plantatus orientalis – Източен чинар), което е на 289 години. Пренесено е през 1720 година от Беломорието(Гърция) и е засадено в „стария център” на Смолян.


Вековното дърво е част от впечатляващ ансамбъл, включващ джамия и християнска църква с единствената дървена камбанария на територията на общината. Короната на това дърво е с размер около 600 кв.м. Дървото е високо 25 метра, с обиколка на дънера близо 7 метра.
В продължение на последните 50 години се охранява от държавата като природна забележителност, обявена със Заповед № 508/28.03.1968 год. на Министерството на горите и горската промишленост.


Момчилова крепост


Момчилова крепост е с изходна точка гр. Смолян, поемате през кв. Устово, по пътя за Мадан. След Подвис свивате на ляво в посока село Ряка, а малко по-нататък отново на ляво отбивате за село Градът. С кола или автобус стигате до приемният център в подножието на крепостта, разположен на 1.6 км от с. Градът. В него можете да разгледате фотоизложба посветена на историята на мястото и археологическите проучвания. От там по горска пътека се изкачвате до входната кула-порта при северната стена на крепостта, които са най-добре запазени и частично реставрирани. Установено е, че укрепителното съоръжение наследява тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр.


То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта и от него се разкрива 360 градусова панорама - към вр. Голям Перелик, кулата "Снежанка на Пампорово,националната астрономическа обсерватория "Рожен", връх Свобода. Оттук се виждат и скалните зъбери, върху които са разположени другите две крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I срещу варварските набези от север: крепостта "Калето" в местност Турлука, северно от гр. Смолян и крепостта "Козник" - южно от гр. Рудозем.


След като се насладите на панорамата, върнете се при беседката и тръгнете по изградената естакада, следваща трасето на изсечения в южното подножие скален път, опасващ крепостта по нея се стига и до стената за алпийско катерене. На разположение на туристите от началото на м. април до края на м. октомври в приемният център в подножието на крепостта са екскурзоводите. Целогодишно работи и информационният център за обекта, разположен на втория етаж в сградата на кметството в село Градът.


Лесно ще я откриете по двата билборда за крепостта, разположени пред сградата. В центърът можете да получите информационни материали и да разгледате витрините с находки от археологическите проучвания на обекта. Ценните находки от него са изложени в експозицията на Регионален исторически музей „Стою Шишков”- гр. Смолян.


Аязмото


На юг от връх „Свети Илия”, в западния край на село Момчиловци, скрито в боровата гора се намира „Аязмото”, за което хората вярват, че е лечебно. Параклисът е придобил сегашните си размери през 1927 г. Последният ремонт е направен през 1988 г. Ще споменем случая за югославянина, който в знак на благодарност подарил за параклиса каменно маналче. 12 годишния син на този човек бил глухоням. Докарали го наАязмото да се окъпе и останали да пренощуват в параклиса. През ноща детето за първи път проговорило и казало „татко окъпах се”. Това се случва през 1980г. Света литургия се извършва на 20 юли на Илинден, на Светли петък (първия петък след Велик ден), когато се почитат животворящите извори, и вечерта срещу Гергьов ден. 


Скален феномен "Момата"


На около километър от с. Широка лъка в Западните Родопи се издига красива скала, наподобяваща отдалеч на мома с хурка в ръка. Образуването й е свързано с ерозията на скалите и въздействието на външните земни сили, формирали уникалното образувание, за което местните жители сътворили прекрасна легенда. Легендата разказва, че на това място красивата мома Каня от с.Широка лъка, се помолила да бъде вкаменена, за да спаси честта и вярата си от преследващите я турци. Момата е защитена природна забележителност.


Скален феномен “Главата” – интересното скално образование се намира в близост до с. Широка лъка, по горския път за с. Кукувица, на 100 м. от шосето. Погледнат от източната му страна, скалният блок има формата на глава на овен. Скалният феномен може да се види и от пътя Стойките – Девин.


„Хайдушки поляни“ е местност в Родопите. Тя се намира на 15 км. източно от Пампорово на територията на общинаСмолян, в близост до село Кутела. Местността е в близост доHAO Рожен. Там се намира и едноименната хижа. Провежда се традиционен събор „Хайдушки поляни“.В местността има изграден язовир-„Картола”, който допълнително допринася за колорита на това място. Язовирът е едно удобно място за спортен риболов. „Хайдушки поляни” е едно от средищата на боевете за освобождението на България. Неслучайно е изграден паметник на преображенци-илинденци, в чест на участниците в Илинденско-преображенското въстание през 1903 год. Тук се намира и музея на П. Шишманов – знаменосец на четата на К.Шишманов – Ахачелебийски окръг. Има красив параклис „Света Богородица” построен от даренията на жителите в околността. А за вашия спокоен отдих има много хубави хижи и вили – „Преспа”, „Момчилюнак”, и много други. Местността има и страхотен ресторант, който може да ви предложи невероятните родопски ястия, вкусни и изпитани във времето.

мата е защитена природна забележителност.


Скален феномен “Главата” – интересното скално образование се намира в близост до с. Широка лъка, по горския път за с. Кукувица, на 100 м. от шосето. Погледнат от източната му страна, скалният блок има формата на глава на овен. Скалният феномен може да се види и от пътя Стойките – Девин.


„Хайдушки поляни“ е местност в Родопите. Тя се намира на 15 км. източно от Пампорово на територията на общинаСмолян, в близост до село Кутела. Местността е в близост доHAO Рожен. Там се намира и едноименната хижа. Провежда се традиционен събор „Хайдушки поляни“.В местността има изграден язовир-„Картола”, който допълнително допринася за колорита на това място. Язовирът е едно удобно място за спортен риболов. „Хайдушки поляни” е едно от средищата на боевете за освобождението на България. Неслучайно е изграден паметник на преображенци-илинденци, в чест на участниците в Илинденско-преображенското въстание през 1903 год. Тук се намира и музея на П. Шишманов – знаменосец на четата на К.Шишманов – Ахачелебийски окръг. Има красив параклис „Света Богородица” построен от даренията на жителите в околността. А за вашия спокоен отдих има много хубави хижи и вили – „Преспа”, „Момчилюнак”, и много други. Местността има и страхотен ресторант, който може да ви предложи невероятните родопски ястия, вкусни и изпитани във времето.