Премахват крайпътни дървета в Русенско заради катастрофите

  • 15 януари 2015, 20:06
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53ca49c876ba0

Институции се обединяват за премахването на опасните крайпътни дървета в Русенско, като целта е да се намали броят на катастрофите с удар в дърво.

Инициативата е на областния управител Стефко Бурджиев, който ще създаде работна група с участието и на неправителствени организации за изготвяне на конкретна програма на действие.


Според статистиката за последните пет години от 2010 до 2014 г. на територията на Русенска област са станали 7535 катастрофи, като при тях са загинали 128 души и 2145 са били ранени. 15% от произшествията са при удар в дърво, като убитите са 26 души, а 161 са ранени с тежки последици за здравето. Само за последната една година катастрофите са 1613, като 65 от тях – удар в дърво, съобщи Стефко Бурджиев.


Той коментира, че дърветата не трябва да бъдат на толкова близко разстояние до пътя, въпреки че навремето са били засаждани там, за да го очертават. В момента, особено при тежка зима и неразринати пътища, те продължават да изпълняват тази функция в малките населени места. Те имат и роля да предпазват от снегонавявания, но това може да бъде направено и чрез засаждането на храстовидна растителност.


Сега край пътищата има главно орехи, череши, акации и плодни дървета, за които комисия от екоинспекцията преди време се е произнесла, че голяма част от тях са опасни и трябва да се почистят. Премахнати са били само частично, тъй като е нямало средства.


На работната среща при областния управител се чуха и много мнения, че е наложително да се разшири пътят Русе-Бяла, за да се предотвратят много от катастрофите. В момента трафикът там е изключително натоварен, по неофициални данни на ден по направлението преминават около 1000 ТИР-а, а пътят в голяма част е двулентов.