Премиерът открива модернизирана жп линия до границата с Гърция

  • 15 май 2016, 05:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5eec853c 08dd c1c9

Премиерът Бойко Борисов ще открие днес модернизираната жп линия от Димитровград до гръцката граница. Това ще стане чрез символочно пътуване с влак от жп гара Симеоновград до жп гара Любимец. Очаква се преди това премиерът да пререже лентата и на напълно реновираният стоманен мост над река Марица в Симеоновград.


Железопътната отсечка Димитровград – Симеоновград с дължина от 23 км (31 км разгъната дължина на железния път) и вече има Акт 16. Тя е част от проекта за модернизация на жп линията Първомай – Свиленград. Така, общата дължина на рехабилитираните железопътни участъци (Любимец-гръцка граница и Димитровград-Симеоновград), които днес официлно ще бъдат пуснати в експлоатация е 38 км (55 км разгъната дължина).


Двете жп отсечки са част от проект „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив - Свиленград по коридори IV и IX, фаза 2: участък Първомай - Свиленград“, който е на обща стойност 424 млн. лева. Жп участъкът Любимец – гръцка граница е с дължина 15 км (24 км разгъната дължина на железния път) единична електрифицирана жп линия. Жп участъкът Димитровград – Симеоновград е с дължина 23 км (31 км разгъната дължина железен път) единична електрифицирана жп линия.


Основна цел при реализирането на проекта е постигане на пълна оперативна съвместимост и достигане на скорости от 160 - 200 км/ч. Спецификите на планинския терен, през който преминава железопътната линия позволяват да се достигне скорост от 200 км/ч единствено в участъците без завои. Към днешна дата, се разработват различни варианти за закупуване на нови локомотиви и вагони, които да са в састояние да достигат проектната скорост.


В рамките на проекта се модернизират жп гарите - Димитровград, Нова Надежда, Симеоновград, Любимец, Свиленград и Харманли. Изградени са две нови тягови подстанции в Свиленград и Симеоновград, а тяговата подстанция в Димитровград е разширена. Изградени са електронни вагонни везни в гарите Харманли и Свиленград. В населените територии са монтирани шумозаглушителни огради.