Преведоха 6,5 млн. лева на болниците в Пловдив

  • 14 юли 2014, 08:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5df8bdc019

Районната здравна каса (РЗОК) в Пловдив преведе близо 6, 5 милиона лева на болниците. Сумата е за надлимитните дейности за април, уточниха от Българския лекарски съюз-Пловдив.

43 лечебници в областта се надяват с част от сумата да покрият разходите си за извършеното преди 2 месеца лечение. Решението на НЗОК е, че в началото на август болниците ще получат изработеното през юни.


В четвъртък късно следобед става ясно, че МЗ е внесло предложение за актуализация на бюджета на НЗОК в министерския съвет. Сега трябва кабинетът да разгледа проекта и да го одобри. Предобед лекарите излязоха на протест срещу недостигът на средства за здраве и предупредиха, че не е изключено да се стигне до спиране на някои дейности.


Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е поискал бюджетът да бъде актуализиран с 328 милиона лева. Недостигът обаче е малко под 500 милиона.


Здравната каса има финансов ресурс да разплати медицинската дейност на лечебните заведения. Има известно забавяне на надлимитната дейност, но това не означава, че няма да бъде платена, заяви тази сутрин по Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.


*Още новини от Пловдив четете тук