Превръщат бреговата ивица на Янтра в Търново в зона за отдих и спорт

  • 11 април 2016, 15:05
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5eec819d bcce 691d

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов и над 30 ученици от Основно училище „Петко Р. Славейков” говориха за образованието, спорта и бъдещето на старопрестолния град. Срещата с младите великотърновци се превърна в оживена и интересна дискусия с много въпроси и надхвърли предварително заложеното време от един учебен час.


Основно училище „П. Р. Славейков” е средище на отличници от национални и международни надпревари по математика, история и различни видове спорт. Медицината, информационните технологии и туризмът се оказаха предпочитаните специалности пред учениците за продължаване на тяхното образование.


„Сериозните успехи показват, че имате много добри преподаватели. Радвам се, че вече имате планове за своето бъдеще”, обърна се към Даниел Панов към своите млади съграждани. „Най-търсени в момента са професионалистите по лесоинженерство, лекарите, специалистите по рехабилитация и балнеолечение, както и кадрите в сферата на високите технологии”, каза още кметът на Велико Търново.


„Трудно ли е да сте кмет”, попита един от шестокласниците. „Не съм си мечтал да управлявам Велико Търново, но доверието на хората е моят стимул за сериозна, интензивна и отговорна работа”, отговори Даниел Панов. Последва въпрос кои са били най-трудните предизвикателства, на който градоначалникът отговори, че завършването на водния проект през 2012 г. е била една от най-сериозните задачи.


„Когато станах кмет, всички твърдяха, че е невъзможно за година и половина да се справим и градът да не бъде разкопан. С много усилия успяхме да се справим с краткото време. Създаването на добри условия за професионален и масов спорт също бе голямо предизвикателство – днес се радвате на нови паркове, стадион, лекоатлетическа писта, обновени спортни зали, фитнес уреди на открито, площадки и игрища”, продължи кметът.


Панов разказа на учениците как върху терена на Старото военно училище в бъдеще ще се оформи новият център на града, с пешеходна зона, много зеленина, музеи, библиотека, паркове и спортни съоръжения. „Вече сме подали проект за превръщането на бреговата ивица на река Янтра в атрактивна зона за почивка, отдих и спорт”, завърши Даниел Панов.