Превръщат Долината на тракийските царе в магнит за туристите

  • 12 ноември 2019, 16:03
  • Default profile Автор Антоанета Петева
Medium %d0%94%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b03

Проект за 8,6 млн. лева ще превърне Долината на тракийските царе в модерно притегателно място за туристи от страната и чужбина.

Целта е в един продукт да се обединят тракийските гробници в Долината на тракийските владетели. Те са обекти на културното наследство с „национално“ значение, част от сериен обект „Царският некропол на тракийския град Севтополис“ и Казанлъшка тракийска гробница - обект на културното наследство със „световно“ значение под егидата на ЮНЕСКО.

Тракийските гробници притежават значителна историческа и естетическа стойност по отделно, но единствено цялостно представени може да бъде разгърнат техният пълен потенциал на културно-туристическа атракция за най-пълноценно представяне на цивилизацията на древните траки, казват от община Казанлък.

Проектът „Светът на траките“ включва възстановяване и опазване на паметник на културата Тракийска гробница и култов комплекс „Оструша”, с категория „национално“ значение за бъдещите поколения, изграждане на велоалея от гр. Крън до гр. Шипка, за да бъде осигурен и велосипеден достъп за посетители до тракийското културното наследство в Долината. Проектът предвижда и изграждане на многофункционален туристически комплекс - „портал“ за посещение на цялата Долина и древните гробници, разположени в нея.

Проектът е с продължителност 24 месеца. Той е на обща стойност 8 657 364,82 лв. Община Казанлък спечели безмъзмездно европейско финансиране за него в размер на 6 735 429,83 лв. Финансирането чрез финансов инструмент бе осигурено още през месец август тази година и е в размер на 1 921 935 лв. от Фонд за устойчиви градове.