През септември отварят за движение първият у нас мост с желязно платно

  • 07 август 2015, 14:19
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4f64c81c be41 85ee

Първият мост в България, който ще е с желязно-решетъчно платно


ще бъде пуснат за движение в края на месец септември. Съоръжението е в Симеоновград. Уникалната за страната настилка се поставя вече на Стария железен мост, емблематичен за града край Марица.


 Съоръжението, строено през 1942-1943 година от германските инженерни войски със стратегическа цел.


 През 2013 година движението на автомобили беше спряно по него заради пукнатини в конструкцията.


Ремонтът по 227 метровият мост се финансира целево от държавния бюджет с 2,4 млн.лв. Това е първото сериозно реновиране на моста от 30 години насам, обясни кметът на Симеоновград Пейчо Стайков.


 Мостът ще бъде уникален, защото долната му част за преминаване няма да бъде традиционна-панели и асфалт, а с метална решетка.


 Ще има и пешеходна алея от 1,20 м., изолирана с мантинели от платното. Около 3,25 см. ще е самият път и образно казано при преминаването на автомобили те ще се вижда водата на р. Марица отдолу.


 Подходът обаче е не само с естетическа цел, а и чисто функционална- да се олекоти натоварването, защото панелите които са в традиционното строителство на мостовете и асфалтирането натоварва конструкцията допълнително.


 При пускането за движение след месец, камионите няма да се допускат.


 В двата край на моста ще има светофарна уредба, която ще е първата в града. Тя ще регулират движението в еднопосочен режим.


 “Темпото е много добро с което се работи, работят постоянно, без почивни дни и се надявам, че ще успеем да завършим в срок”, смята градоначалника на Симеоновград.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.