Президентът Радев: Батак сме всички ние

  • 16 май 2017, 22:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium  d1 80 d1 83 d0 bc d0 b5 d0 bd  d1 80 d0 b0 d0 b4 d0 b5 d0 b2

Батак изчезва от лицето на земята, за да се превърне в олтара на нашата свобода. Батак е име страшно в своето величие и трагедия. Батак сме всички ние. Стъпвайки тук, притихваме в преклонение и молитва. Преклонение пред апостолите и въстаниците, които ни дариха идеала за свободна България.Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на тържествената заря-проверка по повод 141-ата годишнина от Априлската епопея, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик.

По думите му вековният тиранин за последен път се е опитал да погази вярата ни и самоопределението на българския народ, да заличи искрата на нашето достойнство, но не е успял. „Съдбата на града-светиня е звучен политически шамар за Европа, която безучастна наблюдаваше зверствата, но Батак успя да я събуди“, каза държавният глава.

„Батачани доказаха, че тук живее народ, достоен за своята свобода. Гордея се, че вие пазите грижливо своята родова памет без историческа корист и без ненавист. Днес Батак е мястото за поука и надежда. Батак е предупреждение, че омразата и фанатизмът раждат чудовища, но Батак е и надежда, че нашите деца ще растат в мир и единение. Поклон и вечна памет на баташките мъченици“, заяви президентът Румен Радев.