Президентът Радев поздрави авторка на книга за генерал

  • 25 август 2017, 19:35
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium avtorkata2

Поздравителен адрес от президентът Румен Радев получи дългогодишната учителка от Угърчин Мария Щрегарска във връзка с издаването на книгата й „Нашият генерал“.

„Приемете моята благодарност за получената от Вас романизирана биография на генерал Радой Сираков. Приветствам Вашите усилия като автор и изследовател, въпреки трудностите, които неумолимият ход на времето поставя, да възкресите паметта на един от изявените представители на плеядата военни, прославили България на бойното поле“, пише в поздравителния адрес.  Той бе прочетен  от полк. Гриша Генов, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, по време на представянето на книгата в Клуба на дейците на културата в Ловеч.

Радой Сираков е единственият  генерал от Угърчин, участник е в Сръбско-българската война, учил е в Генералщабната академия на Торино – Италия, участвал е в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Роден е 1861 г. Данните за него са изключително оскъдни и авторката признава, че когато е започнала да пише се е оказала като между каменни стени, между които тук-там проблясва светлинка.  „Сама  стоварих върху плещите си  тази непосилна задача – написване на книга за генерал-майор Радой Сираков 156 години след рождението му и 93 години след неговата смърт, но съзнавах, че не бива да се отказвам, защото потокът от години мълчание щеше да продължи и истината за него и живота му щеше да остане все така неизказана“, каза Мария Щрегарска.

В книгата оживява бита, природата, традициите на Угърчин. Неволно хората от града на ген. Сираков днес станали съучастници на Мария в писането – разказвали спомени, истории  - всеки така, както ги е съхранил в родовата памет, и се вълнували докъде е стигнала авторката в писането. Затова и представянето на книгата пред  угърчинската общественост се превърнало в малък празник. А община Угърчин прави жеста да издаде допълнителни бройки от книгата, за да стигне тя до повече хора.

„Закъсняла е книгата „Нашият генерал“, но е добре дошла. Закъснението не намалява ценността й, особено за младите хора, които вероятно ще напишат, по примера на Мария Щрегарска, следващите книги за генерал Сираков“, каза инж.полк.о.з. Димитър Костадинов. Той е  редактор на книгата и консултант по  военните въпроси и терминология. Негов курсант навремето в Долна Митрополия  е бил ген. Румен Радев. Затова и първите книги, които излизат от печатницата, заминават за президентството.