Приключи първото по рода си състезание по правопис в Русе (СНИМКИ)

  • 30 ноември 2014, 19:14
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 547b6bb897e61

Мартин Андреев от II „а” клас на ОУ „Любен Каравелов” – Русе завоюва призовото място в първото по рода си за България състезание  по правопис. То премина под надслова „Буквоплет” и беше организирано от Лайънс клуб Русе Север и Основно училище „Любен Каравелов", със съдействието на Норд План ООД и учебен център „Рагина”.


 Водещ на събитието беше актьорът Илия Деведжиев. Надпреварата премина под зоркия поглед на жури, в състав председател Мариана Кисьова – старши експерт  по начално образование в РИО на МОН, Жечка Попова – преподавател по бълг.език в ОУ „Любен Каравелов” и Ася Пенчев – журналист в БНР. Сред гостите бяха Владислав Симчев –президент на Лайънс клуб Русе Север, Стефан Йорданов и Момчил Василев от същия клуб. Присъстваха и директори на основни училища в града.


В надпреварата се включиха 36 ученици от вторите класове на ОУ „Любен Каравелов”. Те бяха разпределени в три отбора – „Аз”, „Буки” и „Веди”. В продължилото над два часа състезание, децата демонстрираха знанията си по правопис в 3 кръга. В първия участниците имаха за задача в рамките на една минута да произнесат зададената им дума буква по буква. Във втория кръга останаха само петима от участниците.


 Наред с буквуването, те имаха за задача в рамките на 90 секунди да използват думата в изречение, за да покажат, че разбират смисъла й. На финала останаха двама ученици от II „а” клас – Симеон Великов и Мартин Андреев. Наред с произнасянето на думата и използването й в изречение, те трябваше за две минути и да изпишат съответната дума.