Принцесата на Саксония с дарение за болницата в Стара Загора

  • 11 февруари 2019, 13:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium img 1859  large

Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора се сдоби с дарение от нови 20 болнични легла с шфакчета. Заслугата е на принцесата на Саксония Теофана фон Саксен и е на стойност около 10 000 лв.

На официалното връчване на дарението днес присъстваха областният управител Гергана Микова, зам.-председателят на НС Емил Христов, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, журналисти.

Теофана фон Саксен е от българка по произход, но от близо 60 години не живее в родината си. От дълго време тя се занимава с благотворителност и осигурява хуманитарни помощи и оборудване за болници и детски домове в България. Леглата, които дарява на университетската болница в Стара Загора, ще бъдат поставени в клиниките по травматология и ортопедия.

Директорът на УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" проф. Йовчо Йовчев подари на принцесата на Саксония картина, на чийто гръб е залепено благодарствено писмо от ръководството на болницата за благородната й инициатива.

Непосредствено след това на представителите на медиите беше представен модерен термограф за ранна диагностика на рак на млечната жлеза, с който болницата се сдоби преди около месец. Хирургът д-р Стоян Николов обясни предимствата на новата апаратура, която е на стойност 2000 лв.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!