Принцът на Монако и наш евродепутат откриха Селище на пчелата

  • 14 юни 2016, 18:50
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4e53474e 51c9 7a9e

Пространството пред сградата на Европейския парламент се превърна в своеобразно Селище на пчелата, изградено в рамките на Европейската седмица на пчелите и опрашването. Откриха го принцът на Монако Албер II и зам.-председателят на Групата на ЕНП и председател на Работната група по пчеларство в Европарламента Мария Габриел. Щандът на българските пчелари видимо се отличаваше и привличаше погледите не само с разновидност на изложените продукти, но и с прототипа на системата „Умен кошер“, изобретена от българската компания „Bee Smart Technologies”. Мини пчелен кошер с восъчна пита в него, пчелни рамки и мед беше друг отличителен атрибут на нашия щанд. За принца имаше специален подарък от родните пчелари, показващ видовото разнообразие на българските мед и пчелни продукти.


Селището във формата на пчелна пита беше аранжирано с растения, за да се покаже колко е важно запазването на местообитанията на пчелите. Кошер с живи пчели онагледи как тече животът на пчелното семейство.


Пчелари от цяла Европа разположиха в специални шатри богато разнообразие от мед и пчелни продукти, собствено производство. Селището привличаше още отдалеч представителите на европейските институции, гражданите и гостите на многоликия Брюксел, които дегустираха от голямата палитра уханен мед. Интересни занимания запознаха посетителите на селището с приноса на пчелите за опазване на биологичното разнообразие, привличайки вниманието им към предизвикателствата, пред които е изправен пчеларският сектор.


Основното послание на пчеларите бе, че за да има живот за хората, трябва да има живот за пчелите.