Привличаме туристи с пешеходна зона до Лопушанския манастир

  • 10 февруари 2020, 15:48
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%9d%d0%b8%d0%bd%d0%b0

Нина Петкова е кмет на община Георги Дамяново от октомври 2019 г. Родена е на 13 юли 1977 г. в гр. Монтана. Има магистърска степен по икономика от Университета за национално и световно стопанство, специалност Финанси. Професионалната кариера на Нина Петкова започва от 1998 г. във фирма „Варвара”, където работи до назначаването си като заместник-областен управител на област Монтана. Разговаряме с нея за плановете й за развитие на общината. 

- Г-жо Петкова, станахте кмет на община Георги Дамяново с  последните местни избори през октомври миналата година. Проучихте ли вече какво очакват от вас хората, от какво имат най-голяма нужда?

- Във всичките 13 села хората искат оживление. Имаме живописна и чиста природа, древни занаяти и умения от стария бит. Предлагаме екологична и вкусна храна, която се търси. Задача на общината е да привлече туристи, които да я опитат. Имаме проект за изграждане на пешеходна пътека от селото до Лопушанския манастир или обратно.

Георги Дамяново

Той е много посещаван, въпросът е да привлечем посетителите и към селата ни. Общината се е заела и с изграждане на пътища до къщите за гости, което да улесни туристите.

- Разбрахте ли вече от какво друго се нужадят хората?

- И преди изборте, и след тях знаех, че хората се нуждаят от важни за живота им неща – да имат удобен превоз до общинския център и Монтана, лекар, стоматолог, осветление, патронажно обслужване, чисти села и улици. На пръв поглед това са обикновени неща, но за хората от 13-те ни села са основни. Жителите ни – към 3000 души, са преобладаващо възрастни и изискванията им са много скромни.

- Какви проекти, изпълнени през предишните години, сега ви улесняват?

- В общината по време на кметуването на депутата от ГЕРБ Дилян Димитров са изпълнени много европейски проекти. Улиците са новоасфалтирани, сменени са водопроводи, с нови плочи са площадите в основните села, обновени са обществените сгради. Задачата на новия екип е да надградим постигнатото. Има рабта и за нас.

- С какво започнахте?

- В момента - с пролетно почистване. Снегът закъсня, но канавките и крайпътните платна са задръстени с шума, сухи треви и храсти. Заехме се с тяхното премахване. Искаме да изчистим селата ни, тъй като на новия сайт на общината поставяме призива: "Посетете Георги Дамяново и останете да живеете тук!". 

Георги Дамяново

Районът има здравословен климат, няма никакви замърсявания, тъй като не е имало никакъв вид промишленост, къщите, които се продават, не са скъпи, разстоянието от София е само 80 км. Всеки, който прекарва уикендите и отпуските си тук, е доволен от средата, спокойствието и тишината.

- В няколко от селата живеят по 15 – 30 души. Това означава ли, че и техните нужди трябва да бъдат задоволявани?

- Разбира се. Наскоро подменихме уличните лампи. Поставихме 130 нови, но и осветихме местата, където се събират повече хора. В Дамяново това е на автобуснаха спирка, където от тъмни зори се събират хора и на един мост. До 20 месеца ще подменим всички контейнери и кофи за смет. Продължихме програмата за осигуряване на топъл обяд, която изтече в края на миналата година. 100 души – възрастни, самотни, болни, продължават да получават безплатната храна.

Копиловци

Имаме и патронажна грижа – социален работник и медицинска сестра обикалят домовете на 19 души и на място им оказват помощ. Джипита имаме, но в общината от 30 години няма стоматолог. Най-после успяхме да привлечем един специалист, на който предоставяме общинско помещение. Боря се да открием и аптечен пункт. Смятам, че и това ще стане, няма да е постоянно присъствието на аптекар, но и няколко дни в седмицата са достатъчни за снабдяване с лекарства. Сега хората ходят до Монтана. Общината започва обучение на 12 души за социални асистенти. Имаме нужда от такива специалисти и в момента набираме кандидати на възраст от 30 до 54 години. Тогава ще разкрием и нова услуга – грижа за хора в тежко физическо състояние.

- Хляб и вода имат ли всички села?

- Да, хлябът не е проблем. Карат от града. Вода имаме, но с нея имаме проблем. Сегашните ни водоизточници са повръхностни и имаме замърсявания. Вече поканихме хидролози, които да търсят подземни водоизточници. Имаме такъв в село Дълги дел, водопроводът  може да мине през цялата община и да осигури чиста вода за всички.

- С две думи, кой е основният приоритет на новия кметски екип?

- Развитие на селския туризъм.

Снимки: Цвета Иванова