Проблеми с канализацията изкарват жителите на Каблешково на протест

  • 04 юни 2014, 06:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a1b640acc67

Жителите на Каблешково са готови на протести заради проблеми с канализацията. Това съобщи БНР.

Причина за недоволството им е изискването на кметството хората да изкопаят септични ями в къщите си до 30-и юни и да заустват в тях отпадните води. От ведомството са изпратили 568 писма, с които се задължават битовите абонати да се изключат от канализацията. Изискванията са трудно изпълними, оплакват се жителите на града.


В Каблешково живеят З000. А 70 на 100 от къщите изливат директно отпадните си води в дерето или са включени към канализацията. Тя обаче не отговаря на санитарно-хигиенните изисквания.
Проблемът с канализацията е от години.


"Много от хората бяха включени в септични ями. Ямите се запълниха. Хората започнаха да си пускат с потапящи помпи фекалиите по улиците и тогавашното ръководство на кметството им позволи кой където може през градините, по тротоарите, за да може тези отпадъчни води да се вливат в деретата", разказва кметът на града Елена Бояджиева. "Сега това стана голям проблем, защото според сега действащото екологично законодателство това няма как на практика да се случи, защото всеки трябва да си има изградена в двора такава септична яма. На практика наклонът на отпадните води е обърнат към канализацията и сега е невъзможно те да се заустват в септични ями", обясни Бояджиева.


Жителите на града са готови на протести, ако Регионалната екоинспекция не отмени заповедта си. Кметът на община Поморие Иван Алексиев е насрочил обществено обсъждане по проблема за 5-и юни.