Проблеми с машините ще нанесат щета на изборния процес

  • 14 януари 2021, 09:35
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%94%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%8a%d1%80 %d0%93%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%b2

Със сигурност  предстоящите парламентарни избори са предизвикателство поради две причини - въвеждане на машинно гласуване и пандемичната  обстановка. Трудно е да се правят прогнози как точно ще протече парламентарният вот, защото много зависи на какъв етап от пандемичната обстановка ще сме тогава.  Така коментира социологът Димитър Ганев от „Тренд“  консултациите за предстоящите избори. През тази година ще избираме парламент и президент, а държавният глава Румен Радев вече обяви, че изборите за ново Народно събрание ще са на 28 март, макар да направи  впоследствие уговорката, че ще съобрази с пандемичната обстановка у нас, което означава, че може да насрочи и друга дата, като крайният срок е 28 май.

Пандемичната обстановка ще се отрази на избирателната активност, която ще бъде по-ниска заради страха от заразяване.  Това сочи опита на всички държави, които са провели избори през последните 10 месеца, каза Ганев.  Според него не пандемията може да нанесе щета на изборния процес, а евентуални проблеми с  машините. Ако някъде възникнат повреди в машините, това може да нанесе удар върху доверието в изборния процес, защото изборите са доверие. Това доверие трябва да бъде пазено и да се работи за него, за да не осъмнем един с проведени избори и хората да кажат, че резултатите не са верни, смята социологът.

Според Ганев идеята изборите да се провеждат в два дни е абсурдна и затова мнозинството в парламента не е съгласно с нея. Президентът също не е я възприе, коментира експертът. Той подчерта, че организирането на избори в два дена е сложно, защото изисква сериозна организация, която е свързана с плащане на членове на секционни комисии, както и с ред други дейности. За реализирането на такава идея трябва да има огромни промени в Изборния кодекс, каза Ганев.

Той допълни, че преди избори не трябва да се правят съществени промени в изборното законодателство с изключение на поправката, която да осигури начина на гласуване на карантинираните. От ГЕРБ вече обявиха, че ще гласуват такава поправка.