Проблемът с тролейбусите в Перник се задълбочава

  • 17 април 2015, 14:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 19c9 ef34

От близо месец, тролейбусите в Перник не се движат. Причината за това са натрупани задължения към електроразпределителното дружество ЧЕЗ, от където спряха тока на линиите. Това е поредният проблем за общината, която се размина по чудо от фалит миналата година, благодарение на изтеглянето на два краткосрочни заема от държавата на обща стойност от около 7 млн. лева.


Тези пари обаче по закон не могат да бъдат използвани за дълговете на общинското търговско дружество „Тролейбусен транспорт”. Неговият принципал, Общинският съвет, сериозно се забави със становище, като според някои хора се цели умишлена ликвидация и освобождаване на терена за частни превозвачи. След стачка на работещите в дружеството във втоник, в градския парламент все пак се задействаха, като предстои да бъде свикана извънредна сесия на 22 април по въпроса.


Синдикатите в „Тролейбусен транспорт”, които днес протестираха пред сградата на общината, са взели на прицел и кмета инж. Иван Иванов, за чиято оставка вече настояват. Те го обвиняват в ненавременна намеса и спомагане в налагането на частни превозвачески интереси.


Това не е първата инфарктна ситуация за градоначалника, който трябва да се справя с множество дългове, откакто встъпи в длъжност през ноември миналата година. По образование транспортен специалист, инж. Иван Иванов твърди, че съществува трайно решение на сегашната криза с тролейбусите в Перник.


Какво е то, може да научите утре в интервюто му за Портала на българските общини - Kmeta.bg.