Продължава антикорупционното обучение в детските градини в Перник

  • 27 март 2019, 16:26
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium 55860894 2470364366367755 8222060365240860672 n

По интересен, атрактивен и забавен начин, с драматизация на приказки и разиграване на сценки беше обяснено на децата в Перник кое е добро и кое лошо и как да не толерират измамата и несправедливостта. Сюжетите се реализираха в ДГ „Знаме на мира“ и ДГ „Родолюбче“. Те са в рамките на проекта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ за въвеждане на антикорупционно обучение в детските градини.

С помощта на познати герои от детски приказки бяха обяснени ценности като: честност, почтеност, справедливост, отговорност, като в края на всеки сюжет трябваше да се изведе поука и децата да осмислят посланието.

Малките възпитаници и техните ръководители бяха поздравени от кмета на община Перник Вяра Церовска за прекрасните пиески и хубавото представяне.

„Всички видяхме колко хубава емоция имаше днес по време на представленията. Децата бяха активни и отговаряха на всички въпроси по детски, истински и справедливо. Това е една много продължителна работа и съм убедена съм, че те ще запомнят този урок, защото имаше много радост в очите им“, каза кметът Вяра Церовска.

Градоначалникът припомни, че Перник е пилотната община, в която се реализира проектът за въвеждане на антикорупционно обучение в детските градини.

„Всичко започна оттук, нашите детски градини се представят прекрасно, преподавателите с много голяма отговорност и желание работят за реализирането на постановките“, сподели още Вяра Церовска.

„Обнадеждени сме от положителната реакция от страна на педагозите и децата. Сценариите са консултирани с психолози и експерти от неправителствения сектор. Крайната ни цел е да изградим култура на почтеност и нетърпимост към корупционните явления. Искаме да научим децата колко е важно да се спазват правилата“, каза Трифон Трифонов, директор на дирекция „Превенция на корупцията“ в КПКОНПИ. Той допълни, че е използван опита на Хонгконг, където още в детските градини се въвежда по подходящ начин антикорупционна тематика.

Трифонов изрази благодарност към кмета на Община Перник за сериозната подкрепа за реализирането на инициативата.

На драматизацията на детските приказки присъстваха още зам.-кметът Севделина Ковачева, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов и представители на КПКОНПИ

„Искаме да формираме у децата морални ценности и етични норми на поведение. Да бъдат честни и справедливи“, коментираха директорите на двете детски градини.