Продължава съдебната сага за Чифте баня

  • 21 май 2018, 08:40
  • Default profile Автор Кирил Иванов
%d0%a7%d0%b8%d1%84%d1%82%d0%b5 %d0%b1%d0%b0%d0%bd%d1%8f

Административен съд София област обяви за нищожно решение на общинския съвет в Кюстендил, взето на 3 февруари 2015 г, за продажбата на известната Чифте баня, съобщиха магистрати. Делото се гледа в софийски съд, след като магистратите от Кюстендил, а и тези в Перник, си направиха отвод. Така продължава съдебната сага за прочутата баня, която от пускането й през 1914 г. не е спирала работа, дори и през войните.

Още с вземане на решението от минипарламента за продажбата на Чифте бяня в града тръгнаха недоволства и протести. А местно сдружение внесе жалба в съда. Съдебният процес продължава повече от 3 години и не е приключил окончателно.

Чифте баня е завършена 1912-1913 г. от чеха Рудолф Фишер, който по това време изпълнява длъжността главен архитект на Кюстендил. Официалното й откриване става през януари 1914 г.

Лицензирана фирма, наета от общината, определи първоначална тръжна цена за обекта от 1 026 000 лева с прилежащ терен от 5,6 декара, оформен като парк с алеи и шадравани, с цветни петна и др. Мнозина считат, че това е занижена цена. По справка от Националния институт за недвижимо и културно наследство административният съд София област приема, че Чифте баня е изключителна държавна собственост и общинският съвет в Кюстендил не е имал правомощия да се разпорежда с обекта, пише в мотивите на съда. Решението може да се обжалва пред ВАС.

Същевременно през 2016 г. съветниците взеха друго решение - за стартиране на процедура за отдаване на Чифте баня на концесия. Това обаче не спря съдебните дела. Не се знае дали общината и този път няма да обжалва решението на административен съд-София област от преди седмица и спорът да продължи.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!