Проф. Румяна Ценкова стана Почетен гражданин на Русе

  • 06 май 2017, 18:45
  • Default profile Автор Галина Стоянова
Medium 3 6

3 (6)

Проф. Румяна Ценкова бе удостоена със званието „Почетен гражданин на град Русе“ за постигнати високи държавни и международни постижения в областта на науката навръх 6 май – празника на града.

На церемонията присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет - Русе чл.-кор. проф. д.т.н Христо Белоев, ректорът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Велизара Пенчева, роднини, колеги от Япония и приятели на проф. Ценкова.

Г-н Стоилов заяви: „Днес е един много хубав ден за Русе. Изключително съм горд от постиженията на тази достойна българка. Точно с такива велики личности доказваме на целия свят защо Русе е градът на свободния дух – именно тук са родени едни от най-успешните хора и не случайно тук започва Възраждането.“ Професор Белоев поздрави проф. Ценкова за това, че развива науката в нови измерения и заяви, че е чест името й да се свързва с Русенския университет. Проф. Пенчева пожела на почетната русенка винаги да се връща така често в България и да помни корените си. Проф. Ценкова сърдечно благодари за вниманието и оказаната й чест и заяви, че с гордост разказва за родния си град Русе.

1 (8)

Проф. Румяна Ценкова е родена в гр. Русе. Завършва Русенски университет „Ангел Кънчев“. Като първенец на випуска има право на избор между индустрията и селското стопанство. Дипломната й работа е насочена към създаване на сензор за производство на кисело мляко. Получава предложение от московския проф. Николай Иванович Кипилин да включи в експериментите си близката инфрачервена спектороскопия и заминава за Москва. Така става първият учен в света, използвал близката инфрачервена светлина. През  1990  г.  печели  стипендия  „Монбушо“  на  японското  образователно министерство и заминава за Япония. През 2004 г. става доктор на селскостопанските науки в  Университета на Хокайдо, Япония. От 1996 г. до сега работи в Университета в Кобе и става  единствената  жена -  професор  в  инженерния  факултет  на  университета,  в  който преподава и до днес „Биоизмервания“. Често води научни светила на лекции и семинари както в родния си град, така и в цяла България, а научните й открития се използват за иновативна медицинска диагностика.