Програмата за селските райони дава 25 милиона евро за храмове и манастири

  • 12 май 2016, 17:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 0bfb 6deb

25 милиона евро ще са на разположение на бенефициентите по новата Програма за развитие на селските райони. Това съобщи във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която бе сред гостите на кампанията „Региони в растеж”. Все още продължават преговорите с експертната група от Светия синод, която е председателствана от великотърновския митрополит Григорий по въпроса колко може да бъде максималната подкрепа за една църква.


По време на дискусията Десислава Танева подчерта, че в новия програмен период приоритетно за финансиране ще бъде производството на плодове и зеленчуци. До 2020 г. публичният ресурс по Програмата за развитие на селските райони е 2.9 милиарда. Общините ще могат да кандидатстват като публични бенефициенти  по две мерки за подобряване условията на живот на стойност 857 млн.евро.


До 3 милиона евро ще е таванът за един проект за улици и канализация, до 2 милиона евро – за социална инфраструктура и до 1 милион евро – за всички останали. 11 мерки ще бъдат отворени по оперативната програма до края на 2016 г.


Десислава Танева отчете, че България е приключила Програмата за развитие на селските райони в периода 2007-2013 г. със 104.8% договорени средства и разплатени 3 милиарда и 072 милиона лв.


Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините отчете добрата съвместна работа на местната власт със земеделското министерство. Като резултат Даниел Панов посочи промяната в мораториума за разпореждане с общински земеделски земи от т.нар, остатъчен поземлен фонд. Ако се гарантира сериозен инвестиционен интерес, който да доведе до насърчаване на местната икономика и разкриване на работни места, общинските съвети ще могат да отчуждават тези терени.