Прокуратурата и ДАНС провеждат операции и в Пловдив, Смолян и Хасково

  • 25 ноември 2014, 11:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 543c002cdb941

От 7.00 ч. днес се проведежда специализирана операция от Прокуратурата на Р България, ДАНС и МВР в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс , чл. 108 ал. 1.


Разпоредбата гласи, че който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева. Досъдебното производство е за престъпление и по Глава XIV , чл. 407, която постановява лишаване от свобода до 8 години за пропагандиране на война по какъвто и да е начин.
Операцията се провежда в градовете Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

До момента са извършени претърсвания на над 40 адреса и са иззети множество веществени доказателства.

В Пазарджик бе изведен от джамията „Абу Бекир” Ахмед Муса - осъден по делото за разпространение на радикален ислям. Муса и още един човек бяха отведени с полицейска кола в неизвестна посока.
С два полицейски автомобила бяха отведени няколко човека, в единия беше качена и жена с бурка.

Към момента продължават процесуално-следствените действия. Работата на прокурорите и агентите на ДАНС се подпомага от силите на жандармерията. Допълнителна информация ще бъде предоставена, когато това не застрашава действията по разследването, обясниха пред kmeta.bg от Главна прокуратура.