Прокуратурата привлече здравния министър като обвиняем

  • 03 април 2017, 10:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium  d0 98 d0 bb d0 ba d0 be  d0 a1 d0 b5 d0 bc d0 b5 d1 80 d0 b4 d0 b6 d0 b8 d0 b5 d0 b2

Илко Семерджиев

Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем служебният здравен минситър д-р Илко Семерджиев, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Той е обвинен в това, че на 24 март 2017 г. е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено Илко Семерджиев лице за свой заместник.

Според данните на държавното обвинение, на 20 февруари 2017 г. в здравното министерство е била проведена среща между министъра и шефа на агенцията, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице.

След направена проверка от страна на директора на посоченото лице, става ясно, че то е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията.

На 27 февруари 2017 г. лицето, което Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник изпълнителен директор, отишло в Агенцията и провело среща с нейния директор. На тази среща директорът на Агенцията го уведомил, че ако бъде назначен на позицията ще бъде в конлифкт на интереси.

На 24 март 2017 г., тъй като лицето не било назначено, в разговор с директора на агенцията, Илко Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни. Министърът е заявил - “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“ и че до понеделник трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник. Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече.

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава.