Прокурор иска условна присъда за екскмета на Куклен

  • 25 януари 2016, 12:28
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 259da133 a37a 2df8

В петък следобед в Пловдивския окръжен съд приключи съдебният процес срещу бившия кмет на Куклен Димитър Сотиров и неговия заместник Иван Апостолов. Съдебните заседания бяха засекретени от самото начало заради използваните при разследването специални разузнавателни средства и процесът протече при закрити врати, съобщава Plovdiv-online.


Близо три часа съдебният състав, председателстван от съдия Славка Димитрова, е изслушвал обвинителната реч на прокурора от Окръжна прокуратура - Пловдив Светлозар Лазаров и пледоариите на защитниците на подсъдимите, които са поискали пълното им оневиняване.


Потърсен за коментар адвокат Красимир Елдъров – защитник на екскмета Димитър Сотиров, заяви: „Делото вече е приключено на първа инстанция, но присъда не беше прочетена след заседанието в петък. Съдът обяви, че ще произнесе присъдата си в понеделник, в 14 ч. Подобно отлагане не е някаква изненада - значителният обем на материалите по делото, фактическата и правна сложност на казуса и подробните тези на обвинението и на защитата, които изискват време за обсъждане, явно налагат съдебния състав да отдели повече време за съвещаване."


На въпрос какви наказания е поискал прокурорът за подсъдимите Сотиров (с пет обвинения) и Апостолов (с две обвинения) адвокат Елдъров отговори: „Условни присъди. По всички обвинения. С максимален изпитателен срок и с лишаване от правото за заемане за определен период на държавна и обществена длъжност и конфискация на част от имуществото. Искането на условни присъди от прокурора по това дело не го считайте за някаква изненада. Всъщност реални щети няма. Даже и шестцифрените суми по обвинението за умишлена безстопанственост срещу инж. Сотиров заради изградената канализация на Куклен са фикция.


Строежът е започнал през 2004 г., вложени са тръби, цимент, труд, материали. Канализацията е факт, действа безаварийно и вече 12 години жителите ползват тази придобивка вместо примитивните септични ями в дворовете си. Освен това не става въпрос и за някаква прокурорска благосклонност, а за съобразяване на обвинението и с още нещо - с установената вече и у нас съдебна практика на Европейския съюз да не се налагат прекомерни наказания по дела, при които има проточване с години на разследването и на съдебната процедура. Принципът в правораздаването, който се утвърждава, е, че не може да се търси наказателно-възпитателен ефект по дела, при които от момента на деянието до момента на осъждането са изминали години."


Още новини от Пловдив и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.