Пропуски в системата са причина за бягствата от затвора

  • 09 май 2014, 17:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 536d0830d1ede

Пропуските в системата, които са натрупани от години, са причина за трите бягства от затворите в София и Бургас. Около това становище се обединиха членовете на УС на Синдиката на служителите на затворите по време на специална среща днес в Пловдив.

"Сериозно сме обезпокоени от случилото се, затова се събрахме и обсъдихме ситуацията", коментира шефът на Управителния съвет на синдиката Иван Петков. По думите му липсата на достатъчно охранители в местата за лишени от свобода и адекватното финансиране на затворите е причина за случилото се. Не изключвам вероятността да има замесен надзирател или друг служител, участник в корупционна схема, но не приемам да се обвиняват всички надзиратели, допълни Петков. Обясни, че ще има наказани служители за бягствата, като санкционирани ще бъдат не само редови служители, но и хора на ръководни постове.


"След приключване на вътрешната проверка ще стане ясно и как точно са избягали тримата затворници", каза Иван Петков и допълни, че другата седмица синдикатът ще иска среща с правосъдния министър Зинаида Златанова за разрешаване на неотложните проблеми в българските затвори. В срещата в Пловдив участваха надзиратели от цялата страна.


*Още новини от Пловдив четете тук