Просветният министър подари икона на нов параклис в Априлово

  • 09 септември 2017, 14:39
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bc %d0%90%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be

Новият параклис „Света Анна” в гълъбовското село Априлово бе тържествено осветен днес от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници от епархията.

Първата копка на параклиса е направена на 10 февруари 2015 г. от тогавашния  митрополит Галактион. Земята, върху която е построен, е дарение от община Гълъбово на Българската православна църква. Средствата за изграждането и изографисването на храма, около 100 000 лв., също са осигурени от община Гълъбово. Част от църковната утвар е дарение от жители на селото и региона.

По случай освещаването икони на църквата подариха министър Красимир Вълчев и кметът на община Гълъбово Николай Тонев. Министър Вълчев е израснал в селото и до днес не губи връзката с хората там.

Гости на празника бяха и областният управител Гергана Микова, кметове на населени места, зам.-кметове, общински съветници, почти всички жители на селото. 

След отслужването на първата божествена Света литургия  в новата църковна обител гостите бяха нагостени с курбан, осветен от митрополит Киприан.