Протестиращи: Заради натиска на полицията протестът може да се радикализира

  • 02 декември 2018, 19:16
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82 %d0%b1%d0%bb%d0%b3

Ако полицията продължава да пречи на хората да изразят свободно своето недоволство от социалната справедливост у нас, напълно възможно е протестите в Благоевград да се радикализират. За това предупреди организаторът на протестите в областния център -  Александър Стамболийски.

„В момента обсъждаме какви ще бъдат следващите ни ходове и по какъв начин ще протестираме. Сигурно е едно – хората няма да се откажат и наистина не е изключено да се стигне до гражданско неподчинение. Полицията със своите действия сама ще предизвика подобни форми на протест“, каза още Стамболийски.

В днешния протест в Благоевград се включиха петдесетина автомобила. Областният център отново бе блокиран от полиция и жандармерия, която не позволи автошествието да стигне до главен път Е-79. Повече от час протестиращи и униформени си играха буквално на котка и мишка из улиците на града. На няколко пъти хората правиха опит да преметнат полицаите и да стигнат дори и пеша до международния път. Жандармерията обаче така и не позволи движението да бъде блокирано.

„Явно е, че родната милиция ни пази. Ние  обаче няма да се откажем и ще предприемем нови форми на протест. За съжаление, управляващите до момента не са дали ясен знак, че ще се съобразят с нашите искания. Затова ние ще продължим с протестите“, категоричен бе Стамболийски.

Десетки бунтуващи се срещу високите цени и лошите условия за живот блокираха за кратко пътя за Гърция. Протестът в град Кресна блокира първокласен път Е-79. Въпреки засиленото полицейско присъствие, множеството успя да стигне до международното шосе и да блокира движението към Гърция. Това става периодично, като протестиращите преминават по пешеходната пътека при отбивката за село Сливница. Стотици жители не само на град Кресна изразяват своето недоволство срещу социалната несправедливост и скъпия живот. Към тях се присъединиха и протестиращи от Благоевград. Блокадата започна към 18 часа. По протежението на първокласния път Е-79, от Благоевград до Кресна, има засилено полицейско присъствие, както и жандармерия. Хората скандират „Мафия” и „Оставка”, няма напрежение и ексцесии към момента между протестиращите и органите на реда.

Граждани на Сопот затвориха Подбалканския път при ВМЗ. Между тях и служителите на реда за кратко възникна напрежение. За известно време движението беше отклонявано по обходни маршрути. Преди това в центъра на града протестиращите запалиха автомобилни гуми, след което автоколоната бавно пое по Подбалканския път. 

Днес на протест срещу социалната несправедливост и цените на горивата излязоха и в Бургас, Стара Загора, Пазарджик, Сопот, Карлово, Хасково и Перник.