Протестът бетонира Борисов

  • 07 септември 2020, 14:10
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd %d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b2

Управляващите ще чакат протестът да се изтощи и да направи своите грешки. Това е игра на нерви. Това каза пред bTV социологът Първан Симеонов за политическата ситуация в момента. Според него протестът е бетонирал Бойко Борисов. "Това е парадоксално, но той така е притиснат в ъгъла, че няма как да стигна до вратата", заяви Симеонов, според когото за премиера конфликтът в момента е изведен на полето на "игра на честта" и е късно да се говори за оставката му.  

Според политолога електоратът на ГЕРБ не иска Бойко Борисов да си тръгва, а протестът върви като летния протест през 2013 година. Тогава протестът не доведе до сваляне на правителството на Орешарски. Тогава той беше прекалено артистичен, коментира Симеонов. Според него протестът загуби от онова, което се случи на 2-ри (когато имаше сблъсъци между протестиращи и полиция). Сега той трябва да търси форми на креативност, а не на радикализация, каза политологът.

Според него на 6 септември сме чули три послания. Първото е на президента за обединение срещу "шайката", второто е на Борисов за обединение въобще – "дайте да не разединяваме нацията", а Каракачанов каза "обединението е да седнете вие двамата и да се разберете".

"И трите неща са верни. Това, което най- много ме притеснява е, че се оформят две неголеми агитки и те слушат само себе си и вярват само на себе си, а през това време непредубедената публика ще започне да извръща поглед", смята Симеонов.