Провадийци ще спасяват с референдум солни бани и болница

  • 21 февруари 2017, 10:50
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 21  d0 bf d1 80 d0 be d0 b2 d0 b0 d0 b4 d0 b8 d1 8f

Искането за допитването бе внесено на 24 януари от инициативен комитет

Искането за допитването бе внесено на 24 януари от инициативен комитет

Да се възстанови уникалното за България солно балнеолечение в Провадия, а в единствената местна болница „Царица Йоана“ да заработят отново закритите през 2010 г. родилно и хирургично отделение. Тези две каузи ще трябва да подкрепят провадийци на референдум, за чието провеждане Общинският съвет се събира утре на извънредно заседание.

Искането за допитването бе внесено на 24 януари от инициативен комитет с председател инж. Кадрия Мехмед, а придружаващата го подписка съдържа парафите на над 1300 провадийци.

Солените минерални бани в Провадия са единствени у нас заради лечебния ефект на водата, смесваща два извора – солен и минерален. Подобни характеристики имат само изворите в Карлови вари, Чехия, а експерти твърдят, че провадийската вода ги превъзхожда по четири показателя. Тя е включена в списъка на националното минерално богатство с две правителствени постановления - от 1992 и 1997 г.

До 90-те години на миналия век местният санаториум е привличал всяка година по 6000 души с опорно-двигателни проблеми, извършвани са близо 150 000 процедури. Балнеолечебницата е привличала туристи и е осигурявала работни места за провадийци. Освен това водата е годна и за пиене и според изследванията лекува гастрити, колити, язвена болест, диабет в лека фрма, подагра и други болести на обмяната.

След 1998 г. сградите са изоставени, а двата тръбопровода, довеждащи водата до комплекса, са разрушени. Общината няма собствени средства да възстанови балнеолечебницата, а дори да се намерят пари за ремонт, трябва да се проектира и изграждането на тръбите – едната от сондажния извор Солената вода, другата от местността Ерека на 2 км от града, твърди кметът на Провадия Филчо Филев.

Референдумът трябва да реши и проблема с болницата в Провадия, която вече седма година е без родилно и хирургично отделение. Най-близкият родилен дом е във Варна, която отстои на над 80 км от най-отдалечените села в Провадийско. Това носи здравен риск за местните жени, които сега често раждат или в линейките на път за Варна, или на кушетка в спешното отделение на провадийската болница.

ГЛАСУВАЙТЕ В КОНКУРСА "КМЕТ НА МЕСЕЦА" ТУК!