Провадия решава днес съдбата на минералните си бани

  • 14 май 2017, 09:00
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%8f

Да се възстановят ли Солените минерални бани с функция „балнеолечение“ и да се запази ли болницата „Царица Йоана“ във вида й от 2010 г. - с родилно и хирургично отделение? На тези два въпроса отговарят жителите на Провадия днес на първия местен референдум в общината.

Решението за провеждането му бе взето от Общинския съвет по предложение на инициативен комитет с председател инж. Кадрия Мехмед. За допитването са отпуснати 25 000 лв. Разкрити са 43 избирателни секции – в Провадия и в селата Бозвелийско, Тутраканци, Бързица, Чайка, Черковна, Овчага, Равна, Кривня, Неново, Градинарово, Славейково, Снежина, Черноок, Блъсково, Китен, Храброво, Комарево, Житница, Манастир, Добрина, Златина, Венчан, Петров дол и Староселец.

Солените минерални бани в Провадия са единствени у нас заради лечебния ефект на водата, смесваща два извора – солен и минерален. Подобни характеристики имат само изворите в Карлови вари, Чехия, а експерти твърдят, че провадийската вода ги превъзхожда по четири показателя. Тя е включена в списъка на националното минерално богатство с две правителствени постановления – от 1992 и 1997 г.

До 90-те години на миналия век местният санаториум е привличал всяка година по 6000 души с опорно-двигателни проблеми, извършвани са близо 150 000 процедури. Балнеолечебницата е приемала туристи и е осигурявала работни места за провадийци. Освен това водата е годна и за пиене и според изследванията лекува гастрити, колити, язвена болест, диабет в лека фрма, подагра и други болести на обмяната.

След 1998 г. сградите са изоставени, а двата тръбопровода, довеждащи водата до комплекса, са разрушени. Общината няма собствени средства да възстанови балнеолечебницата, а дори да се намерят пари за ремонт, трябва да се проектира и изграждането на тръбите – едната от сондажния извор Солената вода, другата от местността Ерека на 2 км от града, твърди кметът на Провадия Филчо Филев.

Референдумът трябва да реши и проблема с болницата в Провадия, която вече седма година е без родилно и хирургично отделение, а сега е заплашена от фалит. Най-близкият родилен дом е във Варна, която отстои на над 80 км от най-отдалечените села в Провадийско. Това носи здравен риск за местните жени, които сега често раждат или в линейките на път за Варна, или на кушетка в спешното отделение на провадийската болница.