Провадия с 3D класна стая за 90 000 лв.

  • 14 декември 2016, 15:10
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium  d0 9f d1 80 d0 be d0 b2 d0 b0 d0 b4 d0 b8 d1 8f

%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%8f

Средното училище „Димитър Благоев“ в Провадия ще получи 90 966 лв. за изграждане на интерактивен център за 3D и дигитални технологии. Сумата е от мобилния оператор „Теленор“ и е печалба от конкурса „Дигитална класна стая“, по който се финансират проекти на държавни и общински училища. Новината бе обявена на официална церемония в училището с участието на главния изпълнителен директор на „Теленор“ Майкъл Фоли, кмета на Провадия Филчо Филев и директора на училището Йордан Михалев.

„Вярваме, че изграждането на високотехнологична среда в българските училища е ключово за постигане на ефективен учебен процес, насърчаване на иновациите и креативността. Затова миналата година представихме конкурса „Дигитална класна стая“, който дава възможност на всички общински и държавни училища да се включат. Щастлив съм да отбележа, че тази година имаме двойно повече участници - 80 училища от 41 населени места, което доказва необходимостта от подобни инициативи. Ще продължим да провеждаме този конкурс ежегодно като важна част от нашата стратегия по корпоративна отговорност“, каза г-н Фоли.

Сумата ще бъде използвана за закупуване на 84-инчов тъч дисплей, маси с тъч скрийн, 3D проектор, 3D принтер, 3D камера и хибридни лаптопи. Мобилното оборудване ще бъде използвано в мултифункционално учебно пространство с два работни модула – дигитална и 3D зала, което бързо и лесно може да бъде преобразувано в общо пространство при масови мероприятия. Всички учители и ученици ще имат възможност свободно да използват новото технологично оборудване за визуализиране и улесняване на учебния процес.

Предстои да бъде обявено и второто българско училище, което ще получи финансиране в рамките на тазгодишния конкурс „Дигитална класна стая“. Общият му награден фонд е до 200 000 лв., а всеки печеливш проект получава финансиране в размер до 90% от общата си стойност и до 100 000 лв.