1435308024
Oбщина

Провадия

ВИЖ общините (12 общини)

Община Провадия е разположена в Североизточна България, част е от област Варна. Състои се от 25 населени места.

Провадия е селище с над 15-вековна история. Археологическата датировка отнася най-старите следи от човешка дейност в землището на града към V в. пр. Хр. Смята се, че градът е основан като крепост за охрана на границите на Византийската империя. Към края на ХI в. българите налагат името Овеч, вероятно заради добре развитото овцевъдство в този край. През 1388 г. след продължителна обсада Овеч е превзет от турците. Завоевателите го наричат Таш Хисар.

От 1881 година Провадия е административен център на района. Днес градът е известен с производството на разсол за химическите заводи в Девня.

Преди хилядолетия солта е била изключително ценен ресурс и е имала стойност на разменна монета. С извличането й са се занимавали хората в най-стария открит до момента праисторически град в Европа. Селището е датирано в периода между 4700 и 4200 г. пр. н.е., около 1500 години преди появата на гръцката цивилизация.

Останките на древната крепост Овеч се намират високо на скалисто плато източно от град Провадия. Платото е заобиколено от всички страни със скали и има формата на кораб. Днес от крепостта “Овеч” са запазени и могат да се видят мостовото съоръжение, кладенци за събиране на вода, руините на църкви, стражевите кули, каменната северна порта, останки от затворнически помещения, мраморните колони на Омуртаг.

Ценни архитектурни паметници в Провадия са православният храм “Св. Благовещение” с пищната си украса и 400-годишната джамия “Юсуф бей”.

В района се намират три защитени местности - “Славейкова гора”, “Снежанска кория” и “Голямата канара” с останки от скални манастири, както и природната забележителност “Пробитият камък”.

На територията на общината могат да се видят етнографският комплекс “Ламбова къща”, експозиция, посветена на композитора Светослав Обретенов и неговото семейство, Художествената галерия в града.

Община Провадия е домакин на Националния конкурс за млади музикални изпълнители “Светослав Обретенов”. Характерно за него е, че се изпълняват творби само от български композитори. Тук се провежда и Класик рали - кръг от националния рали шампионат за исторически (ретро) автомобили.

 

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

Цветница

 

КОНТАКТИ

9200 гр. Провадия

ул. “Дунав” №39

тел: 0518/42702

факс: 0518/42164

delo@provadia.bg

www.provadia.bg