Провериха сигнал за трупове на диви прасета в яз. "Тича"

  • 22 октомври 2019, 16:55
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium 77756

Фалшив сигнал за трупове на диви прасета в яз. „Тича“ вдигнал на крак служители от Североизточно държавно предприятие, от общините Върбица и Велики Преслав, от държавните горски стопанства в тези две общини, както и служители на Областна дирекция по храните.

Това каза днес на заседание на Областна епизоотична комисия заместник-председателят й Петко Шаренков.

„В петък получихме информация за трупове на умрели диви прасета в ръкава на яз „Тича“ от страната на село Сушина. Гражданинът, който е казал, че се казва Панко Палев е обещал да изпрати снимки на свинете, които уж от три дни били там. Това бе некоректна и подло подадена информация, заради която беше отделен изключително голям ресурс от всички институции. Маса екипи с моторни превозни средства в гориста и трудно пресечена местност се придвижиха от различни места, за да се установи, че сигналът е фалшив“, каза Шаренков.

Той отбеляза, че всяка една информация, която се получава занапред, за да бъде проверена, в нея трябва да има лице за контакти и обратна връзка с този, който я изпраща. „Няма да реагираме от тук нататък на сигнали без възможност за обратна връзка“, допълни Шаренков.

Той определи епизоотична обстановка в областта към настоящия момент като усложнена, а работата на членовете на Областната епизоотична комисия като недостатъчно активна и призова всеки да се включи в оказване на съдействие на институциите, които имат отношения към въпроса, както и в контрола по предписанията.