Проверяват достъпни ли са сградите в Бургас

  • 10 август 2018, 15:28
  • Default profile Автор Александра Петрова
%d0%91%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%81 4

Хора с увреждания и представители на общинската администрация в Бургас ще започнат съвместни проверки на сградите, които вече имат издадени предписания за изграждане на специална инфраструктура за достъп на трудноподвижни граждани.

Инспекциите ще започнат през месец септември, като проверяващите комисии ще дават оценка дали издадените предписанията са изпълнени добре и какво още трябва да се промени.

Това беше решено на среща, в която взеха участие хора с двигателни проблеми и браншовите камари на архитектите и инженерите. В дебатите се включиха още зам.-кметовете инж. Чанка Коралска и д-р Лорис Мануелян, главният архитект Веселина Илиева, експерти от сферата на социалните дейности и здравеопазването към общинската администрация.

Неправителствените организации от своя страна определиха Бургас като първенец в страната по отношение на осигуряване на достъпна среда на обществените места. Те заявиха желанието си градът да достигне 100 % достъпност, тъй като това все още не се е случило.

По време на срещата бяха припомнени резултатите от проверките за достъпността на плажовете в общината.  В резултат на тях Бургас е градът с най-добре уредените плажове по цялото българско Черноморие.

Всички участници в срещата се обединиха около мнението, че са необходими и законодателни промени, които да гарантират постигането на по-добри резултати при прилагането на наредбите за осигуряване на достъпност. За тази цел ще бъде изпратено писмо до бургаските депутати в Народното събрание, които да се ангажират с предприемането на необходимите законодателни действия.

 

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!