Проверяват кмет за конфликт на интереси при поръчки за 1.5 млн. лв.

  • 24 ноември 2018, 11:28
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1234

Проверки за обществени поръчки за 1,5 млн. лв. са започнали в община Гулянци.

Кметът Лъчезар Яков е дал 300 000 лв. за бензин на фирмата на бившата си съпруга и 1,2 млн. лв. за социална кухня на съпруга на директорка в общината. Затова го проверяват за конфликт на интереси, информира bTV.

Социалният патронаж има договор с една и съща фирма от няколко години. Договорът за последните три е на мъжа на директорката на дирекция „Общинска собственост” в кметството. Стойността на контракта е 1,2 млн. лв. за около 500 души.

Срещу директорката  на „Общинска собственост” Сийка Захариева и мъжа ѝ в момента тече проверка за конфликт на интереси. Захариева обаче не вижда никакъв проблем в това, че мъжът й е взел поръчката.

„Аз тогава бях в майчинство, какво да направим, да не работи нищо ли?”, коментира Захариева.

И кметът Лъчезар Яков одобрява обществената поръчка. И фирмата изпълнител.

„Няма проблеми, защото фирмата се справя добре, редовно доставя”, смята кметът.

Бившата съпруга на кмета Яков също е спечелила обществена поръчка от общината. За доставка на горива за общината за близо 300 000 лева.

„Ами тя не ми е вече жена, не мога да й кажа да не участва. Всички сигнали ги подава един човек, затова от БСП го изключиха”, казва Яков.

Самият кмет е избиран с подкрепата на социалистите три пъти и смята, че жалбоподателят Лъчезар Крумов иска да му вземе мястото. Затова непрекъснато изпращал сигнали до институциите, затова бил изключен и от партията.

„Да, аз подавам сигнали и до ДАНС и прокуратурата, защото не е редно да се раздават поръчки в семейния кръг на кмета и приятели”, признава Крумов.

Част от проверките срещу кмета текат и в момента.

Източник и снимка: btvnovinite.bg