Птицефермите са притиснати от липсата на пазар и износ

  • 31 юли 2020, 10:56
  • Default profile Автор Джейн Димитрова
Medium 1

Председателят на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков коментира пред Kmeta.bg промените на пазара у нас в условията на COVID-19, какви предпазни мерки се вземат във фермите, как малките и големите ферми реализират продукцията си на пазара, пресичат ли се пътищата им, има ли внос на пилешко месо от чужбина.

 - Г-н Белоречков как ситуацията с коронавируса промени пазара за птицевъдите у нас?

 - Пазарът се е променил по отношение на курортите, тъй като в тях почти няма хора. Иначе пазарът за птиче месо и яйца е нормален за градските условия. Износът и продажбата по курортите са много ограничени. Това са проблеми, които към момента няма как да бъдат преодолени. Износът на птиче месо и яйца от България е към съседните държави – ако вземем Гърция например, там курортната дейност също е ограничена. Износът ни е много малък, да не кажа, че в послените месеци почти няма. Това се отнася и за другите страни, към които изнасяме. Притеснително е. Случаите на грип в някои ферми също ни смущават – в една от най-големите ферми в Пловдив, в Асеновград.

По отношение на патиците също има застой – износ няма. Зареждането е почти спряло.

Това са проблеми, които засягат България, така и страните, с които търгуваме.

Въпреки всичко обаче по отношение на птичето месо и яйцата имаме малко по-голямо производство от миналата година, проблемът е с търговията. Пазарът е ограничен. Яйцата отиват за преработка на сравнително ниски цени.

 - Малките птицеферми срещат ли трудности в сянката на големите?

 - Не, никога не са имали проблем с големите птицеферми – пазарите са различни. Големите птицеферми обикновено продават продукцията си – говоря за яйцата по-скоро, отколкото за месото, на големите магазини, на чуждите супермаркети. Малките ферми обикновено участват на пазара в българските вериги и пътищата им не се пресичат. Последните години е създадена конюнктура, конкуренцията е в рамките на тези магазини. В чуждите супермаркети се конкурират големите фирми, а в българските вериги супермаркети се конкурират малките фирми. Това е традиция, която е вече повече от десетина години.

 - Необходими ли са допълнителни мерки, които да подпомогнат птицефермите?

 - Част от мерките вече са приложени. Те са по-скоро с допълнителните изисквания, за предпазните средства срещу коронавируса във фермите. Все пак там нещата са много по-сериозни. Ако в една ферма работещите се разболеят, става трагедия – кой ще гледа птиците? Затова мерките във фермите са почти като в болница.

Това са разходи, които Министерството на земеделието, храните и горите се опитва да компенсира с допълнителни средства, които не са особено големи, но все пак някои от фермите ще получат помощ да преодолеят този разход. Това е допълнителен разход – освен другите разходи, които са за обикновената биосигурност. Това са нови екипи, видове дезинфектанти, нови видове облекла.

 - От помощта от ЕС за икономическото възстановяване след COVID-19, която България получава, ще бъдат ли насочени средства към птицефермите?

Очакваме това да се случи. Тези ферми не са в идеално състояние. Част от фермите имат по-малко производство отколкото през първите месеци на годината.

Освен това има проблеми с работната сила. Част от фермите са освободили работници и тези работници трябва да бъдат върнати по някакъв начин. Имаме и предприятия, които вече са в несъстоятелност – пред фалит. Министерството на земеделието, храните и горите работи по въпроса. Правихме съвещание, на което бе обсъдено създаването на система за обезщетяване на тези, които са пострадали при бедствия и заболявания. Нужна е система, която да бъде обективна, до момента вещите лица правеха например оценка за едни кокошки в едно стопанство от 2 лева, а в друго стопанство – от 20 лева, което според нас е субективна оценка.

 - От Българската агенция по безопасност на харните (БАБХ) коректно ли се намесват в птицефермите – и вчера излезе в медийното пространство новина, че инспектори от Пловдив са арестувани за подкуп и изнудване?

 - БАБХ спазва закона. Ние искаме, когато се прави оценката на загубите да бъдат обективни. В това отношение ще търсим диалог както с Министерството на земеделието, така и с БАБХ. Има ферми, които са запалени, има загуби на птици – това са нещата, които малко трудно се преговарят, защото касаят пари.

 - В момента внасяме ли пилешко месо и какво налага този внос?

 - В последно време вносът е намален значително. Спазват се всичките правила, но ние винаги се обръщаме към БАБХ за по сериозен поглед към вноса от някои страни, които са били компрометирани в търговската дейност преди. Месото, което влиза, влиза с цени, които са много по-ниски, да не кажа дъмпингови и пречат на пазара, защото създават неконкурентна обстановка, а нашите производители са притиснати от липсата на пазар и на износ. Ресторантите не работят, курортите не работят, консумацията на продукти е занижена, тъй като хората по-малко пазаруват. Някои от тях са се преселили по безопасни места по селата и използват различни други методи.  По този начин консумацията на продукцията на животновъдството от пазара намалява.

Кадър: Български Фермер/Youtube