Пълна промяна на 60-годишна гимназия в Родопите

  • 26 май 2020, 10:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium phpnyuxij6578

Започна мащабният проект за пълната промяна на Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс” в Смолян. В продължение на 40 години в учебното заведение не е имало толкова сериозни строителни дейности. Финансирането на ремонтните работи е по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. и е на стойност 1 171 125,221 лева.

Ще бъде извършено цялостно саниране на сградата на професионалната гимназия, която тази година отбелязва 60 години от основаването си. Ще се направи топлоизолация и основен ремонт на покрива, ще се монтира мълниезащитна система. Част от дейностите включват и частична подмяна на ВИК инсталация, цялостен ремонт на санитарните възли. Частичен ремонт ще бъде извършен на електрическата инсталация, ще бъдат подменени осветителните тела. Ще се подобри и прилежащото дворно пространство, ще се преобразят и външните спортни площадки. Ще се направи и подмяна на дограмата във физкултурния салон, щ се ремонтират вътрешните стени и таван. Изпълнител на проектните дейности е фирма „Дюлгер”, която спечели обществената поръчка, уточниха от Община Смолян.

Директорът на ПГИ - Мария Мечкарска, каза в словото си, че учебното заведение е с традиции. Дало е образование и е отворила пътя към успеха на много млади хора от региона. Тази година гимназията навършва 60 години.

„Това е първият мащабен проект, в който имахме възможност да се включим. Мащабен, защото площта, върху която ще се работи, е 11 000 кв метра, от които 2751 кв метра е застроената площ -състояща се от 5 корпуса, свързани с топли връзки, обширен двор с две големи спортни площадки. Това означава за нашето училище две неща – приоритет на образованието, с изключителен акцент върху професионалното образование, и реализация на възпитаниците”, заяви директорът на учебното заведение – Мария Мечкарска. Тя благодари на областния управител Недялко Славов и на кмета Николай Мелемов за подкрепата.

„Всички твърдим, че образованието и децата са най-важни. Управленците трябва да осигурим средства и среда, другото ще го направите вие, учителите. И неслучайно Смолян е обявен за град на знанието. Тук институциите работят добре, учителите са перфектни, а децата трудолюбиви. Ще продължим със санирането и ремонтните дейности и на другите учебни заведения, за да им осигурим добра среда”, каза кметът на община Смолян.

Снимка: Община Смолян