Пърлене на прасе и тонове месо на Празника на еленския бут

  • 19 септември 2018, 13:46
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium  d0 94 d0 b8 d0 bb d1 8f d0 bd  d0 9c d0 bb d1 8a d0 b7 d0 b5 d0 b2

Малко повече от месец остава до едно от най-чаканите и любими събития в община Елена. Празникът на еленския бут, превърнал се в традиция за цялата околия, ще събере най-добрите месари в страната в края на октомври. Апетитни специалитети, много музика и атракции ще радват гостите на тазгодишното издание. Какво ново могат да очакват посетителите на празника? Колко тона бут ще бъдат изложени и какво ще покажат кулинарните? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Дилян Млъзев - кмет на община Елена.

- Г-н Млъзев, кога ще бъде тазгодишното издание на превърналия се в традиция празник на еленския бут в град Елена?

- През 2012 година се сбъдна една отколешна мечта на местните хора да сътворят празник за една своя традиция. От тогава уникалният деликатес от Еленския Балкан си има свой празник, който тази есен, от 26 до 28 октомври, събира гости от близо и далеч за седмото си поредно издание. Празникът на еленския бут се провежда около Димитровден, когато навремето ставал най-големият сбор в Елена. От цялата околия се стичал народ, от далечен гурбет се завръщали и еленските градинари, които имат своето достойно място в славната история на българското градинарство. Само през далечната 1888 година от Еленска околия заминават на гурбет над 2700 мъже, които със своя труд и опит създават плодородни градини в чужди страни, а стоката им била най-търсена на пазарите. Еленските градинари не били чужди и на никое обществено дело по родните си места. Давали мило и драго за култура, дух и образование. Обещанията пред Бог, пред близките и пред себе си, че ако спечелят добре, ще направят дарения за черква, училище или читалище, спазвали. С тяхна помощ в Еленско са съградени уникални черкви, училищни и общински сгради, чешми, пътища, които променяли облика на селищата.

Почитайки традициите, и тази година, още в петък вечерта, на 26 октомври, посрещаме своите гости на централния площад в града. Неофициалното откриване на празника ще мине под мотото „Добре сте ни дошли на Димитровден“. Предизвикателството към именниците включва изненади и забавни състезания, а за всички ще има викторина с въпроси от интересната история на празника. Освен за еленския бут вечерта ще се говори и за дъбенското зеле, което има празник също на Димитровден, а прочутата вече мъжка фолклорна група „Дъбене“ ще пее и свири за гостите, докато се вият хората на площада.

- Какво ново могат да очакват посетителите на празника?

- От година на година Празникът на еленския бут става все по-пъстър и весел, с куп изненади и кулинарни изкушения, състезания и фолклор. Неслучайно той оглавява някои от класациите на най-интересните и посещавани кулинарни фестивали у нас. Двудневната му рамка отесня и от 2016 г. организаторите на празника – община Елена и Местен съвет по туризъм, решиха той да бъде три дни. И тъй като очакванията на посетителите са големи, всяка година в програмата се включват нови елементи. Известният готвач Иван Звездев ще разкрива кулинарни тайни и заедно с певицата Ана-Мария и оркестър ще поддържат доброто настроение веднага след официалното откриване на празника в съботния ден от 10.30 ч. Прочутият кулинар влиза и в ролята на арбитър на традиционните състезания за официалните гости на празника, които ще трябва да покажат тънкости и майсторлък, свързани с прочутото мезе.

Чаровният репортер Димитър Върбанов от „Господари на ефира“ ще участва за първи път не като гост, а със служебни ангажименти. Разбира се, неговите репортажи няма да търсят гафове на празника, а най-интересните, най-свежите и забавни истории, случки и участниците в тях. Една от тях е свързана с еленските гурбетчии-градинари. Когато тръгвали, те вземали по един еленски бут, който чакал тяхното заминаване рано напролет, за да има какво да хапват по чуждите земи. Само че докато стигнат, изяждали бута. Оставал само кокалът от него. Закачвали го нависоко и започвали да го варят. Казват, че на третия път бобът ставал най-сладък. Дали е така ще се убедят дошлите на празника, за които шеф Трухчев и компания ще готвят боб с бут. Еленчанинът Мартин Трухчев, който завърши на пето място в кулинарното шоу „Адската кухня“ и стана телевизионна звезда, ще се изяви на открито в неделя преди обяд на касапския кът на градския пазар. А кой от съперниците в шоуто ще му прави компания, остава изненада.

- Коя ще бъде най-голямата атракция?

- Най-голямата атракция присъства на всеки празник и тя е свързана със старата еленска традиция “Пърлене на прасе над трап“, която е от незапомнени времена. Специално място за нея е отредено на градския пазар, т.н. касапски кът. Пърленето на прасето е в съботния ден и започва от 10 часа. Обяснимо е защо там се струпват най-много хора. Подобна атракция, близо три часа, няма къде да се види на друго място и да се опита от всичко, което дава прасето. Навремето ритуалът е бил празник за всяка къща. От ранна утрин цялото домочадие е на крак, за да посрещне и нагости касапите, които на този ден ще вършат най-деликатната работа. Техният занаят също е уникален, предава се по мъжка линия и добрите майстори са търсени. След като се опърли и остърже прасето до светнала кожичка, започва разфасоването, когато се отделят и бутовете му – много важен елемент от технологията на приготвянето им. Едва ли старите балканджии са се замисляли върху процесите на зреене на еленския бут. Прасета са се гледали почти във всяка къща, както в селата, така и в града. Пресметливи, находчиви, пестеливи и хитри чорбаджиите, пък и балканджиите, които им работели, не можели да си позволят цяла година да гледат шопара и за няма месец да го изядат, нямало възможност за съхранение в замразено състояние. Тогава започвали да осоляват бутовете, изнасяли ги на открито да съхнат. Месото ставало все по-хубаво без подобрители и изкуствени оцветители. Изглежда природата ни е дала въздуха, местоположението, движението на ветровете, които правят този наш уникален деликатес.

- Колко тона бут ще бъдат изложени?

- Нека започна с едно уточнение - за еленския бут мерната единица е качество. Най-хубави са бутовете с тегло 8-10 кг. Всяка година на празника се предлагат стотици бутове и все не достигат.

Еленският бут е включен в Съкровищницата на вкусове на Slow Food заедно с още над 3000 уникални храни от цял свят. Той е сред първите предложени български продукти за защита по схемите за географски означения на храните. В тази посока работи с подкрепата на общината Владислав Велев – първият регистриран производител на еленски бут, в чийто цех се правят по 5000 бута годишно. Признание за качеството на продукцията е златният медал от международната специализирана изложба „Месомания 2014“. Еленският производител участва и на първия фермерски пазар с български продукти пред европейския парламент в Брюксел - инициатива на евродепутата Момчил Неков, който в партньорство със „Slow Food България“ съдейства на българските производители и фермери да регистрират продуктите си по европейските схеми за качество.

- Колко майстори ще покажат своите специалитети?

- Тази година гостите на празника ще се насладят на богата кулинарна изложба, подготвена от читалищата в общината, с атрактивни ястия и десерти. В неделя от 11 часа на градския пазар започва голямото готвене на открито. Всичко, което е останало от прасето от предния ден, пред очите на гостите ще се превърне във вкусни местни специалитети и всеки може да опита.

Може би тук е мястото да кажем похвални думи за еленчанките, известни с трудолюбие, предвидливост и съобразителност, готови да нагласят и нагодят всичко според празника. С баници, спаначници, погачи, тиквеници, сладкиши и какво ли още не черпят гостите, пък и не крият рецептите за кулинарните изкушения.

- Колко посетители очаквате?

- Със сигурност ще бъдат хиляди. За тези шест години се убедихме, че капризите на времето не могат да спрат почитателите на уникалния деликатес, дори правят празника по-емоционален. Гостите прииждат и в сняг, и в дъжд, и в пек. Пък и еленският бут е добро мезе и за греяно вино, и за студена бира. Навремето първият бут стопаните режели на вършитба – върху диканята на хармана. Вторият се нарязвал „на шума“ – през късна есен, когато всичко от полето е прибрано. Дори и по време на коледните пости, дойдел ли гост в къщата на балканджията, домакинът се провиквал: „Дай от миналогодишния!“ Това било знак за стопанката да нареже от еленския бут. Така че за драги гости винаги има от него.

- С какво град Елена привлича туристите?

- Живописната природа, чардаклиите къщи, старите църкви, традициите, обичаите са част от магията на нашия град. Но си даваме сметка, че не можем да очакваме сериозна туристическа дейност, ако нямаме атракции, интересни културни и спортни прояви, които да привличат и задържат туристите за по-дълго време и през всички сезони на годината. Затова и работим в тази посока, а добър знак ни дава все по-големия интерес към Еленския Балкан от наши и чужди туристи.