Пърлене на прасе и вкусни мезета на Празника на еленския бут

  • 27 октомври 2018, 12:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d0%b1%d1%83%d1%823

Всяка година в края на октомври в Елена се провежда Празникът на еленския бут. Този уикенд, 27 и 28 октомври, градът отново ще събере почитателите на деликатеса, както и майстори, които ще представят традиционно приготвеното месо. Градският пазар ще се превърне в място за възстановки, атракции, дегустации, състезания и изложби.

В рамките на празника ще бъде пресъздадена стара еленска традиция, в която участват само мъже - пърленето на прасе над трап, докато жените ще са заети с приготвянето на софрата. Гостите на празника ще имат възможност да опитат от уникалния вкус на еленския бут, също така ще могат да хапнат от традиционните еленски гозби, старателно приготвени от домакините на празника.

Няма да липсват и демонстрации на стари еленски занаяти и всичко това ще се случва със съпътстваща колоритна фолклорна програма. Легендите казват, че рецептата за сурово-сушения деликатес е открадната и преименувана от прочутото италианско прошуто. Еленчани обаче са убедени, че тяхното кулинарно произведение става само при климатичните условия около родния им планински град. Тънко и майсторски нарязан бут, добре аранжирано мезе дразнят апетита и приканват всеки да опита. Идеята на инициатора на събитието - местният Съвет по туризъм, е да се възроди една позабравена стара традиция – Еленският събор по Димитровден.

Местните хора разказват, че не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за приготвяне на деликатеса, но със сигурност се знае, че е уникален, вкусен и търсен в цялата страна.

Хотелите и къщите за гости в Елена са пълни с гости, а местните казват, че "който яде еленски бут за закуска, става балканджия!".

В 18.30 часа днес "Канарите" ще пеят за жителите и гостите на Елена, а в 20.30 часа ще има празнична заря.