Първа копка на нови социални центрове в Благоевград

  • 11 февруари 2019, 13:26
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%91%d0%bb%d0%b3 05

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов направи първа копка по проект „Социална инфраструктура за услуги и деца“. На официалната церемония днес присъстваха Румяна Петкова - изпълнителен директор  на Агенция за социално подпомагане, областният управител Бисер Михайлов и граждани.

„Срокът за строително-монтажните работи е месец март, а за цялостното завършване на обекта е месец октомври. Тук е мястото да благодаря на Румяна Петкова за добрата съвместна работа между община Благоевград и Агенция за социално подпомагане. Ние сме един от най-големите доставчици в Югозапада. Към момента предоставяме 21 услуги. С новите три ще станат 24. Работим за разкриването на още две услуги. Подписахме и договор за лични и социални асистенти. Ще изпълним абсолютно всички заявления, там, където  няма възможност да се финансира от Централния бюджет, ще дофинансираме със собствени средства. Това е социалната отговорност на общината, защото тук не става дума просто за услуги, а за хора, които имат нужда от подкрепа“, каза д-р Камбитов.

Румяна Петкова поздрави кмета за добрата работа. „Община Благоевград има цялата палитра от социални услуги благодарение на Атанас Камбитов и неговия екип. Община Благоевград е един добър партньори коректив на държавната власт“, каза по време на церемонията Румяна Петкова.

По традиция бе отслужен водосвет от отец Андон Шавулев, а възпитаници от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград раздадоха питка и мед за здраве на присъстващите.

С реализиране на проекта ще бъдат обособени нови социални центрове, които ще се помещават в част от сградата на бившия Дом за деца лишени от родителска грижа, като за целта ще се извърши преустройство и ремонт. Домът за деца лишени от родителска грижа бе закрит в началото на януари 2018 г. и по-голямата част от сградата вече не се използва. Новоизградените центрове ще бъдат в съответствие с утвърдените от Министерството на труда и социалната политика функционални изисквания и насоки, съобразени с релевантните европейски документи за деинституционализация и живот в общността. Общата стойност на проекта е  1 176 500.00 лв.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!