Първият български 3D филм потапя зрителите в магията на нестинарството

  • 16 май 2014, 09:17
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5375d510d0c8a

Първият български триизмерен филм ще потопи любителите на киното в света на нестинарството.

"Стъпки в огъня - 3D" е заснет в малкото село Българи, разположено в полите на Странджа планина, община Царево.


Това e филм за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете. Автентичните нестинари играят своя танц в жаравата единствено един път в годината, вечерта на 3-ти юни (Св. Константин и Елена по стар стил). Затова изживяването на този филм в 3D го прави още по-уникален. Ще имате възможността да сте там 365 дни в годината, да научите за магията на ходенето в огъня и да разберете коя е най-видната нестинарка от 60-те години на миналия век до наши дни.


"Стъпки в пясъка 3D" e плод на съвместното сътрудничество на българския режисьор Андрей Хадживасилев и американската документалистка Мелоди Гилбърт (Melody Gilbert). Филмът е реализиран изцяло от екипа на филмово студио "Revive Vision", с любезното съдействие и подкрепа на Община Царево. Оператор е Божидар Симеонов, а композитор Георги Стрезов.


Андрей Хадживасилев е познат на родната публика с екстремния си документален филм "Паркур - начин на живот", както и с множеството музикални клипове за български звезди от роклегендата Милена Славова, до ексцентричните рапъри Румънеца & Енчев и 100 Кила. Той е автор и на първия български 3D музикален клип "Така се събужда деня" на група Атлас. "Аз съм голям почитател на новите технологии в киното, затова след като направихме първия 3D клип, беше въпрос на време да сътворим с екипа ми и първия 3D филм!", разказва Хадживасилев. "Играта на нестинарите е нещо много зрелищно и красиво, не случайно избрах именно тази тема за документален филм в 3D" допълва той.


Мелоди Гилбърт е носител на наградата за Американско независимо документално кино, автор на множество документални ленти. От три години живее и работи в България. Преподава в "Американският университет - AUBG" в Благоевград.


За "Стъпки в огъня" Gilbert споделя: "Беше голяма чест да бъда част от първия български 3D документален филм. 3D-то беше нещо ново и интересно и за мен, но като американски гражданин и творец най-много се вълнувах да бъда в село Българи, да се срещна с тези хора и да видя на живо този уникален български обичай." казва тя. "Да бъда зад кадър по време на целия нестинарски ритуал и възможността да се запозная с родствениците на древните нестинари е нещо, което никога няма да забравя.", заявява Мелоди Гилбърт.


* Още новини от Царево четете тук.