Пускат движението през горелия виадукт на АМ "Струма" под Дупница

  • 03 декември 2019, 14:41
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium photo 02

Движението за всички превозни средства по ремонтираното мостово съоръжение  виадукта над река Джерман при 62-ри км на АМ „Струма“. ще бъде пуснато днес около 15 ч. казахаот Агенция "Пътна инфраструктура".  Екипи наКАТ-Пътна полоция в Кюстендил днес след обядя огледаха трасето, започна прибирането на ограничителните за движението знаци и указателин табелки. Ремонтно-възстановителните дейности започнаха преди 3 месеца и завършват близо месец по-рано от предвиденото, така се осигурява нормалното преминаване в засегнатия участък край Дупница за Студенсикя празник,  преди откриването на ски сезона в Банско и предстоящите коледни празници.  4 месеца пък движението на МПС над 12 тона изцяло беше пренасочвано по е-79 в участъка Долна диканя - пътен възел Бобошево.

На 13 август пожар, предизвикан от леснозапалими материали, складирани неправомерно в сервитута на съоръжението, нанесе конструктивни повреди на съоръжението. Бяха засегнати носимоспособността и експлоатационното му състояние. Неотложните аварийно-ремонтни работи започнаха веднага след като беше одобрен изготвеният проект за реконструкция на съоръжението. Възстановени са засегнатите от пожара 17 колони, 2 ригела и 3 крайни греди. За да се укрепи конструкцията на съоръжението, е отстранен до здраво компрометираният от високата температура бетон на засегнатите стълбове и е положен торкретбетон (пръскан бетон). Изградени са нови бетонови кожуси на пострадалите елементи. Ремонтирани са отводнителите и засегнатите лагери, подменена е дилатационната фуга на моста. Възстановени са тротоарни блокове.   Строително-монтажните работи са изпълнени от „ГБС– Инфраструктурно строителство“АД. Стойността на инвестираните средства е близо 1,8 млн. лв. /с ДДС/. Строителният надзор е изпълнен за 60 000 лв.  /с ДДС/.

 веднага след пожара Агенция „Пътна инфраструктура“ внесе сигнал в Районната прокуратура – Дупница срещу собственика на предприятието „Феникс Дупница“ ООД, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара. Сега, след завършване на аварийно-възстановителните дейности, агенцията ще предяви иск към него за възстановяване на сумите, вложени в ремонта на съоръжението.