Пускат скоростен влак от Варна до Златни пясъци

  • 15 юни 2020, 13:02
  • Default profile Автор Нина Александрова
Medium s bahn 3138282 640

Електрически скоростен влак ще свързва летището във Варна и курортните комплекси край морската столица. Железницата ще стига до Златни пясъци, а на следващ етап ще има и допълнителна линия - от Варна до Бургас, която ще изминава разстоянието между двата града само за 30 минути. Това обясни пред kmeta.bg градоначалникът на Варна Иван Портних. 

Скоростният влак е част от един от мащабните проекти на града, който цели намаляване на трафика в морската столица и осигуряването на екологичен транспорт за хората. Друго преимущество на ел. железницата е, че ще обслужва всички работещи в планираната нова икономическа зона в областта, която се простира на 9 000 дка. 

За целта е предвидено и разширяването на бул. "Цар Освободител" до летището - до пътния възел с магистрала "Хемус". "Там вече има предвидено трасе и се проектира пускането на скоростния електрически влак", разясни Портних. И допълни: "Идеята има за цел да свърже града с летището, да е екологичен транспорт и да осъществи връзка към курортните комплекси и особено с новата индустриална зона в землището на община Аксаково, която ще даде работа на стотици хора в областта".

Кметът каза, че вече са минали всички процедури, а до края на месеца се очаква и зелена светлина от националния експертен съвет към МРРБ. След това може да се премине към проектиране и търсене на финансиране от правителството и от европрограми. 

"Вариантите за разширяването на бул. "Цар Освободител" са два - единият е бус ленти за електрически автобуси, а вторият, който е по-перспективен, е електрически влак. Основна цел е допълнително разтоварване на трафика в града", обясни още Иван Портних.

Новата икономическа зона ще има статут на обект с национално значение.