Пуснаха Местан от ареста

  • 15 април 2019, 16:10
  • Default profile Автор Ирина Ангелова
Medium %d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан беше освободен от ареста в Кърджали. Той бе задържан вчера, след като с колата си се сблъска с автомобил с пътуващо семейство. В мелето загина 6-месечно бебе. Заради катастрофата вчера Местан бе задържан за 24 часа.

Местан е освободен с мярка "парична гаранция" в размер на 10 000 лева. Лидерът на ДОСТ е обвинен и за причиняване смърт по непредпазливост.

Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения по Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е. А., казват от държавното обвинение.   

"Покрусен съм! Изразявам най-дълбоките си съболезнования към близките", написа в профила си във Фейсбук Местан.

Кървавата катастрофа стана около 13,30 часа вчера на пътя за Маказа, на разклона за Загорско и Джебел. Два леки автомобила са се ударили, като се предполага, че Лютви Местан лично е управлявал превозното средство. В другата лека кола е пътувало семейството с двете си деца. Семейството с автомобила се е движело от Кърджали към Кирково, а колата на Местан се е включила в главния път, след което е последвал почти челен удар. Автомобилът на семейството изхвърчал на метри от пътя в дере.

Местан има забрана и да напуска страната. Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и  назначаване на съдебна автотехническа експертиза, уточниха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Пловдив.

До момента са извършени оглед на местопроизшествие, проведени са разпити на свидетели очевидци на тежкия пътен инцидент, назначени са съдебномедицински експертизи, които трябва да дадат заключение относно причините за смъртта на 6-месечното дете, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите на починалото бебе и неговия 9-годишен брат.

 Да оставим специализирани органи за си свършат работата, да извършат всички процесуално - следствени действия. Смятам, че дотогава не можем да коментирам въпроса за вината. На този въпрос отговарям, че съм покрусен, страдам дълбоко и изразявам съболезнования за починалото бебе. Нека органите безпристрастно и обективно да извършат всички действия, да разпитат всички свидетели, надявам се, не избирателно и едва тогава може да се постави въпроса за вината и отговорността. Това бяха първите думи на Лютви Местан, след като излезе от сградата на Окръжна прокуратура Кърджали малко след 17 часа.

На въпрос как стигна до тежкия инцидент на пътя за Маказа, той обясни, че е подал ляв мигач и спрял на стопа.

„Видях, че няма кола нито отляво, нито отдясно и влязох в дясното платно по поска Кърджали. Единствената ми молба е да не се подвеждате   по месторазположението на автомобила, с който се движех, той изглежда, че е бил напреки на пътя, но той не е ударен отляво, ударът беше челен, бях  ударен челно. Защо отсрещният водач е бил на лявото платно не мога за кажа, там има прекъсната линия, не мога да коментирам и скоростта, с която се е движел другият водач”, обясни Местан.

Запитан с каква скорост се е движел той, Местан отговори лаконично „след стоп не знам каква скорост е възможна на разстояние 15-20 м”.

Не бях и няма да съм кандидат за евродепутат, така Местан отговори на въпроса ще участва ли в евровота на 26 май. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан уточни, че още на Националния съвет на партията е заявил, че листата е за младите.