Пуснаха тока на храм "Св. Архангел Михаил" за празника му

  • 08 ноември 2018, 07:59
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium 473 7344

130-годишният храм "Св. Архангел Михаил" в кюстендлиското с. Ваксево отново има ток за празника на черквата днес, каза кметът  Юлияна Испиридонова. Иначе курбанът и празникът били пред провал, добяви тя. Токът за черквата във Ваксево е спрян, след като партидата била закрита - сметките за ток се плащат от Светия синод, поясни кметицата.

Дали заради дългове, но храмът остана на тъмно. За откриването на нова партида от настоятелството не могат да осигурят средства и така черквата до деня преди Архангеловден останала без  ток. От ЧЕЗ проявили разбиране и от вила наблизо монтирали допълнително захранване. Така празник и курбан днес ще стане. В селото се надяват от Св.Синод да открият нова пардита и номер на електромера и такъв проблем занапред да няма.

Ваксево е уникално в цяло Кюстендилско с четирите си храма, на всеки от които се прави и курбан - на Св. Илия, Св. Георги, Св. Богородица и Архангел Михаил. В края на май всяка година се празнува и празникът Русата и се прави курбан - така е канонизирана руса девойка, умряла, според предането,  за вярата си и не склонила глава пред поробителя. И на петте празника се стичат стотици от местните и земляци, изнесли се по градовете и други краища на България.