Пътеводител показва най-интересните маршрути от Царевец до Дунав

  • 27 април 2015, 13:04
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 541ea775e6f7e

Пътеводител на два езика български и английски излезе от печат и вече е на разположение на туристите и  гостите на Старата столица. Изданието е с пълноцветен печат, богато илюстрирана със снимки на известните великотърновски фотографи Георги Георгиев, Деяна Робова, Йорданка Йорданова, Никифор Тодоров и др. и с карта на всеки от маршрутите, изработена от Георги Карталов. Пътеводителят “17 туристически маршрута в Община Велико Търново“  е издаден от Туристическо дружество „Трапезица-1902”. Предишният вариант беше в електронен вид.


Съставители на пътеводителя са Мила Велчева, Георги Димитров и Силвия Димитрова, преводач Илияна Петрова, а консултант е Регионалният исторически музей във Велико Търново. С подкрепата на Община Велико Търново и рекламодатели, изданието вече  се разпространява, освен в електронен, и в пълноцветен печатен вариант. То представя всеки от разработените маршрути с тяхната специфика – градски вариант с опознаване на културно-исторически забележителности или пешеходен туристически – с неговата маркировка, степен на трудност, време за преминаване, интересни природни и исторически обекти в района.


Наред с най-посещаваните места във Велико Търново и околностите му – Арбанаси, Ксилифор, пътеводителят представя и пешеходни маршрути в района на Хотнишкия водопад, Еменския каньон, Килифарево, Елена, архитектурния резерват „Никополис ад Иструм“. Най-дългите като преминаване в часове маршрути са от Къпиновския манастир и от село Кладни дял до Елена и село Дрента. Те могат да бъдат обходени за около 6 ч., казват авторите на книгата.  Пътеводителят съдържа 120 страници и излиза в тираж от 1000 броя. Електронното му издание от декември 2014 г. може да се ползва в сайтовете на ТД „Трапезица-1902“ и Регионалния исторически музей - Велико Търново.