Пътуваме от София до Враца с влак само за час и половина

  • 19 май 2014, 13:17
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 537a010a06b8f

От средата на лятото разстоянието между София и Враца с влак ще се изминава по-бързо. Тогава пътуването с железниците ще е само за час и половина, похвали се днес транспортният министър Данаил Папазов, който е на посещение във Враца. Той направи инспекция на жп линията София-Мездра, която не е била ремонтирана от близо 30 години. Когато обновителните дейности приключат пътуването с влак до Враца ще се съкрати с 25 минути.


 

На гарата във Враца министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията бе посрещнат от градоначалника Николай Иванов, областния управител Венцислав Василев и началникът на жп гарата Младен Младенов. За посещението на Папазов дойдоха и Светломир Николов - директор на "Управление на движение на влаковете и гарова дейност" към ДП "НКЖИ", изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев и заместник-министър Антон Гинев.


Част от официалните лица направиха работна обиколка с електрическа мотриса и изминаха разстоянието от София до Враца. "Проверихме цялото трасе, включително участъците, в които и в момента продължават ремонтните дейности. Завършените участъци позволяват съвсем безконфликтно да се пътува от София до Враца. Ние го направихме за час и 40 минути, с всички спирания. След завършването на участъка около Своге, където в момента се подменят релсите, между тези две гари пътуването ще е за час и 30 минути. Това, сравнено с пътния участък, позволява една свободна конкуренция", заяви Папазов.


Сега композициите се движат със 120 километра в час през живописния Искърски пролом. В ремонта на жп участъка от София до Мездра се влагат общо 14 милиона лева от бюджета на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).


Във Враца Папазов обяви, че се готви програма за преквалификация на чиновниците в БДЖ. "Администрацията в БДЖ е прекалено раздута и на това се слага край със системата за управление на качеството, която ще получи сертификат на 6 юни", поясни той. От думите му стана ясно, че има недостиг на персонал за определени длъжности и затова се готви преквалификация.


"Никога не съм казвал, че ще съкратим 700 души, става дума за оптимизация на персонала", подчерта Папазов. "Ще отговорим на всички синдикати, които са разтревожени от предстоящите промени", допълни той.


Освен инспекцията на трасето, транспортният министър и кметът на Враца обсъдиха инвестициите в региона. Тази година те са насочени основно в ремонта на железопътната инфраструктура.


*Още новини от Враца четете тук